Vrijgave van informatie door FLORON en oproep om mee te helpen artikelen te maken

 

Vrijwilligersorganisatie FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland) heeft in het afgelopen jaar veel gegevens over planten vrijgegeven onder een Creative Commons-licentie. FLORON bundelt informatie over de wilde planten van Nederland in de NDFF Verspreidingsatlas. Op een deel van de inhoud is nu de licentie CC-BY-SA-3.0 van toepassing, waardoor de informatie vrij te gebruiken is onder vermelding van de licentie. De informatie zal gebruikt worden om bestaande Wikipedia pagina’s aan te vullen, en ontbrekende soorten toe te voegen. Voor dit laatste doel hebben vrijwilligers van Wikimedia Nederland een lijst gemaakt van plantensoorten die nog niet op Wikipedia te vinden zijn. Dat is gedaan op basis van de lijst van Nederlandse wilde planten die door FLORON wordt bijgehouden.

 

Wil je ook op Wikipedia schrijven?

Altijd al benieuwd geweest hoe Wikipedia werkt? Op zaterdag 19 maart organiseert de Wikimedia projectgroep natuur een natuurmiddag in Utrecht. Tijdens deze eerste middag zullen we een begin maken om nieuwe artikelen over planten toe te voegen aan Wikipedia. De Nederlandse plant staat dan ook centraal. 19 maart is de eerste zaterdag uit een reeks. Om te zorgen voor voldoende afwisseling staat elke bijeenkomst een onderwerp centraal. Je kunt bij ons die middag terecht met alle vragen over het bewerken van Wikipedia en andere Wikimediaprojecten. Je kan op elk niveau instappen: als beginner en als gevorderde.

 

Over Project Natuur

Wikimedia Nederland gebruikt de vrijgegeven gegevens van FLORON voor Project Natuur, dat als doel heeft de Nederlandse natuur op Wikipedia te ontsluiten in beeld en tekst. Meer informatie over dit deelproject https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Natuur/Floron/Doe_mee

 

Over FLORON

FLORON brengt sinds 1988 de wilde planten van Nederland in kaart. Honderden vrijwilligers dragen jaarlijks bij door volgens een schema elke jaar een of meer gebieden van 1 x 1 kilometer te inventariseren met een app of papieren streeplijst. Op die manier kunnen we elke 25 jaar heel Nederland in kaart brengen. Alle wilde planten wordt genoteerd en doorgegeven aan de Nationale Databank Flora en Fauna. In de NDFF Verspreidingsatlas worden de resultaten van het veldonderzoek gepresenteerd.

 

 

 

 

Nieuws

De flora is flink 'in beweging'. Er is dan ook altijd wel wat te melden. Hieronder kun je er meer over lezen in tal van nieuwsberichten over opmerkelijke ontdekkingen, leuke wetenswaardigheden en nieuwe ontwikkelingen in recente jaren. Ook nieuwsberichten over FLORON als organisatie, over nieuwe projecten en projectresultaten tref je hier aan. Daarover is ook regelmatig te lezen in ons tijdschrift PLANTEN

Bekijk ook het archief van de digitale nieuwsbrief van FLORON.