Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF)
De databank van FLORON zit in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF), die gefinancierd wordt door de samenwerkende provincies (BIJ12), het Ministerie van Economische Zaken en een groot aantal abonnementshouders.
Netwerk Ecologische Monitoring (NEM)
Voor het Ministerie van Economische Zaken en onder het toeziend oog van het Centraal Bureau voor de Statistiek organiseert FLORON sinds 1998 het verzamelen van verspreidingsgegevens van wilde planten met vrijwillige floristen als onderdeel van het Netwerk Ecologische Monitoring.
Soorten NL
Koepelorganisatie voor de soortenorganisaties is SoortenNL. Deze organisaties organiseren elk voor hun eigen soortgroepen activiteiten rond biomonitoring en bescherming van soorten, waarbij vrijwilligerswerk en citizen science een belangrijke rol speelt.
In samenwerking met de Bryologische en Lichenologische Werkgroep, de Nederlandse Mycologische Vereniging en Stichting ANEMOON, De Vlinderstichting en de Zoogdiervereniging helpt FLORON kennis over de wilde flora te ontsluiten in de NDFF Verspreidingsatlas.
In 2020 ontving SoortenNL een bijdrage van 1 miljoen euro van de Nationale Postcodeloterij.
Natuurplaza
Het landelijk bureau van FLORON zit in Natuurplaza, een samenwerkingsverband met RAVON, Zoogdiervereniging, SOVON en Stichting Bargerveen. De samenwerking gaat verder dan huisvesting alleen: zo is er een jaarlijks symposium en bieden Natuurplaza-partners stageplekken en ondersteuning van het onderwijs aan de Radboud Universiteit. In het Nederlands Expertisecentrum Exoten (NEC-E) zijn naast de organisaties binnen Natuurplaza ook onderzoekinstituten van de Radboud Universiteit, adviesbureau Natuurbalans en het Kenniscentrum Plaagdieren vertegenwoordigd.
FLORON en RAVON delen een directeur, management team en secretariaat. Daardoor kunnen we meer tijd en geld besteden aan onze doelstelling.
Provincies
In verschillende provincies participeren FLORON en de andere soortenorganisaties in SoortenNL in regionale initiatieven rond biodiversiteit en vrijwilligers. In Overijssel maken we bijvoorbeeld deel uit van Natuur voor Elkaar. Bij veel provincies adviseren we bij het ontwikkelen van het beleid voor actieve soortenbescherming, een taak die de provincies recent hebben gekregen na de decentralisatie van het natuurbeleid.
Naturalis
FLORON was tot 2012 gevestigd bij het Nationaal Herbarium Nederland in Leiden, onderdeel van Naturalis Biodiversity Center. Het Nationaal Herbarium Nederland is uiteraard de plek waar het grootste deel van de plantencollectie in Nederland wordt bewaard en waar het standaardwerk Heukels' Flora wordt gemaakt. Daarnaast biedt het herbarium een determinatieservice voor onder meer FLORON-vrijwilligers. In de periode 2012-2014 leverde FLORON een belangrijke bijdrage aan het verzamelen van planten voor DNA-barcoding. Het tijdschrift Gorteria wordt samen met de Naturalis en de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging uitgegeven.
Het Levend Archief
FLORON voert het secretariaat van Het Levend Archief, dat de totstandkoming van een nationale zadencollectie voor wilde planten tot doel heeft. In het consortium zijn de meeste relevante partijen op het gebied soortenbescherming van wilde planten en kwekers van wildeplantenzaden verenigd.
KNBV
Met de KNBV werken we samen in de projecten Nova Flora Neerlandica, het tijdschrift Gorteria en de FLORON-dag.