Zoek van Kerst tot 3 januari naar bloeiende planten

FLORON organiseert deze winter voor de zevende maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van Kerst tot 3 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. We zijn benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. Jij kunt ook meedoen!

We verwachten deze winter aardig wat bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen  voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken, zoals we in eerdere jaren hebben gezien.

 

Nieuw dit jaar: botanisch stoepkrijten

Iedereen mag weten hoe die planten tussen de stoeptegels heten! Bestel ons gratis botanisch stoepkrijtpakket. We hebben er 200 beschikbaar. Samen met Stoepplantjes van de Hortus Botanicus Leiden schrijven we een prijsvraag uit voor de mooiste stoepkrijtenmomenten op sociale media die voorzien zijn van #stoepplantjes of #plantenjacht.

 

Doe mee! De regels zijn eenvoudig:

  • Kies een moment van 25 december (Eerste Kerstdag) t/m 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan (geen tuinplanten). Je hoeft geen aantallen te noteren. Gebruik de zoekkaart hiernaast om planten op naam te brengen.
  • Geef de resultaten door aan FLORON door het meldingsformulier in te vullen. Laat ook zien wat je gevonden hebt op Twitter met #plantenjacht. En deel je mooiste foto's op onze Facebook-pagina of die van jezelf. Zo maak je andere natuurliefhebbers enthousiast om ook mee te doen.

 

Eindejaars plantenjacht en CONVID-19

Door Corona zijn er dit jaar geen plantenjacht excursies. Wel kan je met je eigen gezin, beste vriend of vriendin op plantenjacht. Houd je hierbij aan de huidige Corona richtlijnen en maatregelen.

Organiseer een wandeling

Door Corona is het helaas niet mogelijk om met een groep op plantenjacht te gaan en dus een excursie/wandeling te organiseren. Natuurlijk kan je wel met je eigen gezin, beste vriend of vriendin op zoek naar winterbloeiers! Plan je wandeling onderling en let hierbij op de huidige Corona richtlijnen voor vrijwilligers!

De FLORON's Eindejaars Plantenjacht werd opgezet met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Fondsen KNNV, Van der Hucht de Beukelaar Stichting en Dinamofonds.

   

Winterbloeiers herkennen

Veelgestelde vragen

Anders dan voorgaande jaren is het nu (door CONVID-19) niet mogelijk om in een groep op pad te gaan. Om deze reden worden er geen excursies of groepswandelingen georganiseerd. Je kan natuurlijk wel met je eigen gezin, beste vriend of vriendin op plantenjacht. Houd je daarbij ten alle tijde aan de huidige maatregelen tegen CONVID-19!


Staat je vraag er niet bij? 

Stuur een e-mail naar: plantenjacht@floron.nl of stel je vraag op Facebook. Tijdens de kerstvakantie houden de medewerkers van FLORON e-mail, Facebook en Twitter in de gaten. Je kunt ons in die periode niet telefonisch bereiken.

 

Persvragen? Mail naar plantenjacht@floron.nl en we nemen direct contact op.