Zoek op naam

Ga je tuinplanten kopen, maar wil je eerst weten of deze mogelijk invasief zijn en tips krijgen over alternatieven? Typ hieronder de naam!
-> Klik daarna op de wetenschappelijke naam om het advies te zien. 

 

Inspiratie nodig? Zoek op eigenschap

Ben je op zoek naar een verantwoorde tuinplant met bepaalde eigenschappen?
Vink aan welke eigenschappen je wilt en druk op zoeken voor enkele voorbeelden!

 Bijenplant
 Vlinderplant
 Nuttig voor vogels
 Wintergroen blad
 Mooie bloemen
 Mooie bessen
 Mooi blad
 Eetbaar
 Ruikt lekker
 Herfstkleuren

 

Wat is een exoot?

Exoten zijn planten of dieren die via menselijk handelen in ons land terecht zijn gekomen. Dit kan zowel bewust (via de handel) of onbewust (bijvoorbeeld als verstekeling op transport) gebeuren.

Wat kan je zelf doen?

Overheidsinstanties, gebiedsbeheerders en vele andere organisaties houden zich bezig met de bestrijding van invasieve exoten. Maar ook jij kunt een steentje bijdragen aan het bestrijden van invasieve exoten en het voorkomen van gerelateerde problemen.

Educatiemateriaal / downloads

FLORON heeft verschillende producten ontwikkeld om te informeren over, en te helpen bij, het goed omgaan met invasieve exoten. Deze zijn hier te vinden en te  downloaden.


Verstekelingen

Bij de aankoop van planten komen geregeld andere planten of dieren mee. Ook daar kunnen potentieel invasieve exoten tussen zitten. Het is daarom verstandig om planten al voor aankoop te controleren. Op dit moment zijn vooral mieren en landplatwormen problematische groepen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over exoten? Hier vind je links naar diverse bronnen waaronder informatie van natuurorganisaties en overheden.

Waar te koop?

Veel van de voorgestelde alternatieve planten zijn in de gangbare handel te koop. Er naar vragen kan helpen om het aanbod in de toekomst te vergroten. We raden bovendien aan om op zoek te gaan naar planten die zonder gif zijn opgekweekt. Die zijn te herkennen aan diverse keurmerken.


Colofon

De materialen op deze website zijn opgesteld door FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland) in opdracht van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) vanaf 2018. Diverse particulieren en organisaties hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de verschillende materialen. De namen staan vermeld in het colofon van de diverse materialen. Graag bedanken we ook de mensen die kosteloos de mooie foto's ter beschikking hebben gesteld en bij hebben gedragen aan de zoekfunctie en onderliggende databank. Deze website is met grote zorg samengesteld. Mocht je desondanks nog onvolkomenheden aantreffen dan kun je mailen naar info@floron.nl o.v.v. website Tuin er niet in. FLORON is een merknaam van stichting RAVON.Privacybeleid© 2024 FLORON
Naar boven