Met het programma Verspreidingsonderzoek vaatplanten verzamelt FLORON met hulp van vrijwilligers verspreidingsgegevens van alle in Nederland voorkomende planten. Doel hiervan is het zo actueel mogelijk houden van de verspreidingsgegevens van onze wilde flora en het signaleren van trends. Het grootste deel van het verspreidingsonderzoek valt onder het Netwerk Ecologische Monitoring en wordt gefinancierd door het Ministerie van LNV en de provincies. De kwaliteitsborging is in handen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Strategie voor het monitoren van de wilde flora
Het verspreidingsonderzoek heeft als doel om het verspreidingsbeeld en betrouwbare trends te bepalen van alle in het wild voorkomende plantensoorten in Nederland. We doen dit in drie stappen:
FLORON beheert de landelijke floradatabanken FLORBASE en FLORIVON. FLORBASE omvat gegevens verzameld vanaf 1975-2007 en FLORIVON omvat gegevens uit de periode 1900-1950. Daarnaast zijn er kleinere datasets uit de periode vanaf 1800 en tussen 1950 en 1975. Samen met recent verzamelde gegevens is er een schat aan informatie over de historische en actuele verspreiding van wilde plantensoorten. Gegevens uit beide databanken zijn onder bepaalde voorwaarden toegankelijk voor derden.
FLORON-vrijwilligers inventariseren een kilometerhok