De Zwartblauwe rapunzel is bezig te verdwijnen uit het Nederlandse landschap. FLORON wil dat niet laten gebeuren en heeft daarom 2014 uitgeroepen tot het Jaar van de Zwartblauwe rapunzel.

In dit rapunzeljaar gaan we met hulp van vrijwilligers de resterende populaties Zwartblauwe rapunzel in Nederland in kaart brengen. Maar we gaan ook concreet met het herstel aan de slag. In Noord-Brabant zijn we recent gestart met een kweekprogramma om al het genetische materiaal dat nog in de regio aanwezig is te vermeerderen en uiteindelijk te gebruiken voor het versterken van de overgebleven populaties.  Hiervoor hebben we in 2013 zaden geoogst van de laatste overgebleven planten in Noord-Brabant. Dankzij een financiële bijdrage van het Brabants landschap zijn deze zaden begin dit jaar uitgezaaid door Science4Nature. En met succes: de eerste jonge rapunzelplanten staan inmiddels boven de grond! Nu moeten we geduld hebben. Volgend jaar staan de eerste planten naar verwachting in bloei en kunnen we starten met het produceren van zaad voor het verder versterken van de Brabantse populaties.

 

Jonge kiemplant van Zwartblauwe rapunzel. Deze hebben wel wat weg van het blad van (bos)viooltjes (foto Science4Nature).

 Meedoen? Actuele, gedetailleerde gegevens van Zwartblauwe rapunzel  zijn van groot belang voor het beschermen van deze prachtige plant. Help daarom mee om oude locaties van Zwartblauwe rapunzel  terug te vinden!  Wilt u weten of er een te actualiseren groeiplaats bij u in de buurt is, kijk dan op de "Staat deze plant er nog?" pagina op Verspreidingsatlas.nl.de of op de FLORON-website.

Nieuws

De flora is flink 'in beweging'. Er is dan ook altijd wel wat te melden. Hieronder kun je er meer over lezen in tal van nieuwsberichten over opmerkelijke ontdekkingen, leuke wetenswaardigheden en nieuwe ontwikkelingen in recente jaren. Ook nieuwsberichten over FLORON als organisatie, over nieuwe projecten en projectresultaten tref je hier aan. Daarover is ook regelmatig te lezen in ons tijdschrift PLANTEN

Bekijk ook het archief van de digitale nieuwsbrief van FLORON.