Het Nieuwe Strepen

Met dit project willen we de verspreidingsgegevens van onze wilde flora zo actueel mogelijk houden en veranderingen daarin tijdig signaleren. Bij Het Nieuwe Strepen wordt jaarlijks een aantal vooraf geselecteerde km-hokken dubbel geïnventariseerd. Daarnaast worden zo veel mogelijk km-hokken buiten deze selectie ook volgens het protocol geïnventariseerd. Op deze manier kunnen statistisch verantwoorde uitspraken worden gedaan over de trends in voor- en achteruitgang van plantensoorten in Nederland.

Reserveringsmodule op Verspreidingsatlas.nl

Wil je meedoen, kijk dan op www.verspreidingsatlas.nl welke van de selecteerde kilometerhokken bij jou in de buurt liggen en reserveer een ‘hok’.

Voordat een hok kan worden gereserveerd, moet je eerst inloggen. Hiervoor is een gebruikersaccount nodig (handleiding). Na het inloggen ga je via het menu naar de reserveringsmodule voor Het Nieuwe Strepen.

Werkwijze

Bij Het Nieuwe Strepen wordt gewerkt met een protocol voor inventariseren met de app NOVA en met een papieren streeplijst, waarvan de belangrijkste eigenschappen zijn dat de bezoekduur beperkt blijft (4-12 uur afhankelijk van de complexiteit van het landschap) en twee (groepen) tellers onafhankelijk van elkaar een route door het hok afleggen tijdens het inventariseren.

De voorgestelde minimale en maximale bezoekduur kun je vinden in de reserveringsmodule. Het is de bedoeling dat je in die tijd zoveel mogelijk van de aanwezige biotopen bezoekt en zoveel mogelijk soorten vindt. Het is ook mogelijk om met een groepje mensen te inventariseren. Noteer in dat geval het aantal deelnemers.

Inventariseren met Het Nieuwe Strepen kan tussen 1 mei en 30 september. Als er meer bezoeken nodig zijn (bijvoorbeeld vanwege gevraagde bezoekduur, noodweer enz), plan de bezoeken dan binnen en periode van 2 weken.

Invoeren met de papieren streeplijst ...

In het veld maak je gebruik van de nieuwste streeplijst (met code W16 of NL16). Ook kun je een streeplijst uitprinten met de links hieronder. Papieren streeplijsten op speciaal papier voor gebruik bij slecht weer kun je opvragen bij de districtscoördinator of het landelijk bureau (info@floron.nl).

Thuis voer je gegevens vanaf het papieren formulier in met het Streeplijstportaal van Verspreidingsatlas.nl. Bij het invoeren kun je gebruik maken van de soortnummers. Dat typt lekker snel.

... of met de Android-app NOVA

Je ook de Android-app NOVA gebruiken om waarnemingen door te geven. Behalve snel en nauwkeurig invoeren, bewaakt de app ook de grenzen van het hok.

 

FLORON kan waarnemingen die via andere websites of smartphones ingevoerd zijn niet gebruiken voor trendanalyses.

 

Downloads

 Fragment van de papieren streeplijst met Nederlandse namen, die gebruikt wordt om lange soortenlijsten in het veld te verzamelen.

Privacybeleid© 2021 FLORON
Naar boven