Waarnemingen invoeren met NOVA

Wat kan NOVA?

Digitale streeplijst

NOVA gebruik je in het veld voor het verzamelen van waarnemingen. NOVA is de opvolger van PlantObs en je kunt naast waarnemingen van planten ook (korst)mossen, paddenstoelen en weekdieren invoeren. De app is gratis en vervangt de papieren streeplijsten voor FLORON-projecten. Ook kun je met NOVA losse waarnemingen melden.

Nauwkeurig registreren 

Bij elke waarneming worden de soortnaam, locatie en tijd nauwkeurig vastgelegd, ook bij het inventariseren van kilometerhokken. Tevens controleert NOVA bij streeplijsten of je nog binnen het kilometerhok loopt. De waarnemingen van een dag of een gebied worden gebundeld in een lijst. Ben je klaar met het veldwerk, dan kun je de lijst verzenden naar de NDFF Verspreidingsatlas. 

Verschillende soorten lijsten

Daglijsten worden in NOVA dagelijks opnieuw aangemaakt. Hier kun je losse waarnemingen van planten mee doorgeven.

Gebiedslijsten kun je maken om er gedurende langere tijd gegevens uit een gebied of voor een project mee in te voeren. Hiervoor moet je de naam van het gebied invullen.

Lijsten voor Kilometerhokken en Het Nieuwe Strepen gebruik je voor de FLORON-projecten. Op deze formulieren moet je o.a. de gebiedsnaam, het kilometerhok en -bij Het Nieuwe Strepen- het aantal deelnemende floristen invullen. De app houdt in de gaten of je nog binnen het kilometerhok loopt. NOVA ondersteunt het gebruik van FLORON-abundantieklassen en laat zien of je een abundantiesoort of detailsoort hebt gevonden.

Nationale Databank Flora en Fauna

Waarnemingen uit Verspreidingsatlas.nl en de app komen binnen een paar dagen beschikbaar in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF), waar ze door FLORON-validatoren worden beoordeeld. Zo draag je bij aan de kennis over de wilde flora en bescherming van soorten in Nederland.

 

Download NOVA in de Google Play Store

Let op: je hebt een inlogaccount voor de NDFF Verspreidingsatlas nodig om de app te kunnen gebruiken.

Snelstartgids NOVA

Om snel aan de slag te gaan met NOVA, vind je hier de snelstartgids.

Commercieel gebruik

NOVA is speciaal ontwikkeld voor vrijwilligersprojecten. Commercieel gebruik van de app is toegestaan. We staan open voor suggesties om maatwerk te leveren, bijvoorbeeld voor monitoring van flora in natuurgebieden. De voordelen op een rij:

  • NOVA is de snelste app voor digitale registratie in het veld
  • Zeer precieze registratie van de locatie (enkele meters)
  • 95% van de waarnemingen binnen 24 uur gevalideerd en beschikbaar in het NDFF Uitvoerportaal
  • Geen kosten voor verdere verwerking of opslag van de data
  • Android-app's bieden u en uw vrijwilligers keuze uit groot aantal smartphones en tablets, ook de goedkopere modellen

 

Scherm van NOVA

 

Waarnemingen invoeren in de NDFF Verspreidingsatlas

 

Beheren van waarnemingen in de NDFF Verspreidingsatlas 

 

 

De looproute bekijken in de NDFF VerspreidingsatlasGrafiek met het aantal gevonden soorten gedurende de dag

Aan de slag

  1. Log in op de NDFF Verspreidingsatlas via deze link. Heb je nog geen inloggegevens, meld je dan aan als nieuwe gebruiker via deze link.
  2. Log in en controleer of je toegang hebt tot de waarnemingeninvoer van de NDFF Verspreidingsatlas. Zo ja, dan kun je NOVA downloaden en direct gaan gebruiken.

Let op: Verspreidingsatlas accepteert alleen waarnemingen van personen. FLORON wil geen anonieme waarnemers of waarnemingen op naam van een organisatie, zoals een plantenwerkgroep. Ben je met een groep op pad, dan kun je bij je waarnemingenlijst achteraf aangeven welke medewaarnemers aanwezig waren. Die waarnemingen tellen dan ook mee als hún waarneming.

Welke smartphone of tablet heb ik nodig?
NOVA werkt met de Android-telefoons met de volgende kenmerken: Android 5.1 of hoger, GPS, schermresolutie bij voorkeur 1280 x 720 pixels of hoger en met minimaal 1 GB aan RAM. Zo'n telefoon heb je al voor minder dan 150 euro, bijvoorbeeld  van het merk Motorola, LG Samsung en Huawei. Gebruik je de telefoon veel zakelijk of voor social media, fotografie en games, dan kost een topmodel tussen de 750 en 1000 euro. Voor NOVA is een duur toestel echter niet nodig. Wel handig is als je je telefoon kan uitbreiden met een micro SD kaart, waarop je bijvoorbeeld al je gemaakte foto's kwijt kunt.  Je kunt ook een (kleine) tablet overwegen. Een goede 7 inch tablet heb je al voor rond de 100 euro. Om NOVA te kunnen gebruiken heb je geen mobiel internet en geen mobiel telefoonabonnement nodig.

 

 
TIP 1 Wat doet deze knop?

Wanneer je een menu-icon in de groene menubalk even 1 seconde vasthoudt, wordt een korte omschrijving van de functie getoond. 
 
TIP 2 Menu's en menuopties in NOVA.
NOVA heeft twee typen menu's. De eerste is de groene menubalk helemaal bovenaan het scherm. Dit menu heeft altijd betrekking of het getoonde scherm, Formulier, Waarneming of Streeplijst. Het menu wisselt dus per scherm. Het tweede menu is het hoofdmenu. Je opent het hoofdmenu door rechts bovenin het scherm op de 3 liggende streepjes te drukken of door met je vinger vanaf de linkerrand van het scherm naar het midden te "vegen". Dit menu is gelijk voor alle schermen en je vindt er algemene zaken zoals de Instellingen voor NOVA. 
 
TIP 3 Wat is een dagformulier?
Iedere dag wordt er wanneer je NOVA opstart, automatisch een formulier met de naam DAGLIJST PLANTEN aangemaakt. Per dag heb je maar één zo'n dagformulier. Deze lijst is bedoeld voor "losse waarnemingen" die je onderweg tegenkomt. Dus wanneer je halverwege de dag het dagformulier verstuurt naar de NDFF Verspreidingsatlas, wordt er geen nieuw dagformulier voor die dag meer aangemaakt. Wanneer je op één dag je losse waarnemingen in verschillende formulieren wilt onderbrengen, maak dan steeds een nieuw formulier aan (via de + knop rechts onderin het Formulierscherm) met als type "gebiedslijst". Ook kun je via de optie Wijzigen formulier in het formulierenmenu een al gevulde (maar nog niet verzonden) daglijst omzetten in een gebiedslijst. Je krijgt dan tegelijk een nieuw dagformulier. Gebruik je een dagformulier niet op een bepaalde dag, dan wordt deze de volgende dag automatisch verwijderd. Bevat een dagformulier wel waarnemingen, dan blijft deze gewoon in je lijstje Actieve Formulieren staan totdat je deze verstuurt naar de Verspreidingsatlas.
 
TIP 4 Actieve en verzonden formulieren
In het scherm Formulier kun je via de menuoptie met de 3 puntjes, rechtsboven in de menubalk, schakelen tussen Naar verzonden lijst en de Naar actieve lijst. Zodra je een formulier hebt verzonden naar de Verspreidingsatlas, komt het formulier in de lijst "Verzonden formulieren" te staan. In het onwaarschijnlijke geval dat er iets is misgegaan bij het uploaden, dan kun je een formulier opnieuw verzenden. Als een formulier al in de Verspreidingsatlas staat, dan wordt deze daar eerst gewist. Bij het voor een tweede maal uploaden verlies je alle in de Verspreidingsatlas gemaakte wijzingen, daar toegevoegde foto's en de toegekende validatiestatus.
 
TIP 5 Gebruik van "verkortingen" bij invoeren van soorten
Ten eerste hoef je maar 4 tekens (inclusief spatie) in te voeren om een soortenlijstje te krijgen waaruit je kunt kiezen. Daarnaast kun je voor het invoeren "verkortingen" gebruiken. Voor invoer van bijvoorbeeld gewone braam volstaat het intypen van ge br of g bra, of nog korter g br.

Standaard staat het zoeken ingesteld op Zoeken vanaf beginletter. Binnen deze instelling kun je echter ook direct willekeurig binnen soortnamen gaan zoeken door te beginnen met een spatie. Het intypen van " bloem" levert bijvoorbeeld alle soorten op waarin "bloem" in de naam voorkomt.

TIP 6 Opmerking bewaren bij opeenvolgende waarnemingen en opmerkingen privé maken

Wanneer je bij een reeks waarnemingen dezelfde opmerking wilt plaatsen, dan kun je dat doen door voor de eerste waarneming uit die reeks de opmerking te beginnen met een "!". Bij elke volgende waarneming wordt dan die opmerking automatisch ingevuld. Door het wissen van de opmerking of het weghalen van het "!" stopt het automatisch invullen. Je kunt daarnaast opmerkingen "privé" maken door deze te plaatsen tussen haakjes. (Deze privé opmerking) wordt in dat geval niet verstuurd naar de Verspreidingsatlas.
 
TIP 7 Snelle invoermodus
In het Waarneming-scherm kun je schakelen tussen een normale uitgebreide invoermodus en een snelle invoermodus via de icoontjes met de 2 verticale pijltjes rechtsboven in de groene menubalk. In de snelle invoermodus kun je alleen de soort en het aantal opgeven. Deze modus heet "snel" omdat het toetsenbordje altijd open blijft staan en na opslag van een waarneming, je direct weer een nieuwe soort kunt opvoeren, zonder eerst het invoerveld te hoeven selecteren. Hierdoor kun je heel snel soorten achter elkaar invoeren.
 
TIP 8 De "1-click" invoermodus
Een instelling voor de echte snelle strepers. In het hoofdmenu onder Instellingen->Waarneminginstellingen->Instellingen 1-click modus vind je de optie: 1-click modus activeren. Bij activatie worden alle ingevoerde waarnemingen direct opgeslagen na selectie uit de lijst. Met de opties Niet bij speciale soorten en Niet bij dubbele soorten kun je een uitzondering maken voor aandacht-, detailsoorten en soorten die je al hebt ingevoerd op de lijst. In dat geval wordt de snelle modus geactiveerd en kun je het aantal opgeven en eventueel fotobewijs toevoegen. Ook kun je teruggaan naar de "gewone modus" gaan om nog meer gegevens toe te voegen.
 
TIP 9 Formulieren tonen
In het scherm Formulier kun via de optie Zichtbare formulieren in het optiemenu kiezen welke formulieren je in het overzicht wilt zien. Staat het filter "aan" dan staat bovenaan de lijst tussen haakjes de tekst gefilterd. Selecteer je bijvoorbeeld Kilometerhoklijsten dan zul je zien, dat de lijst getiteld DAGLIJST PLANTEN nog steeds bovenaan staat. Zou je NOVA echt alleen voor km-hokken willen gebruiken, dan vind je onder Instellingen->Formulierinstellingen de optie Altijd daglijst bovenaan. Wanneer je die optie uitvinkt, worden daglijsten niet meer getoond. 
 
TIP 10 Foto's toevoegen: eerst fotograferen, dan pas waarneming opslaan
Foto's aan een waarneming toevoegen gaat erg eenvoudig door bijvoorbeeld het selecteren van het camera icoontje in het Waarneming-scherm. Belangrijk is daarbij de te weten hoe NOVA dat doet. Foto's worden als het ware aan een waarneming "gehangen". Dus bij opslaan van een nieuwe waarneming door het drukken op de opslaanknop, wordt eerst de waarneming zelf opgeslagen en worden vervolgens de foto's die je gemaakt hebt er aan "gehangen". Dit er aan hangen of er af halen (bij verwijderen van een foto) is vooral duidelijk bij het wijzigen van een waarneming. Je zult merken dat als je een bestaande waarneming een extra foto toevoegt of een foto verwijdert, je de waarneming zelf niet opnieuw hoeft op te slaan. Alleen een gekleurde opslaanknop betekent dat je de de waarneming hebt gewijzigd en dat je het opslaan moet bevestigen door de opslaanknop aan te klikken. 
 
TIP 11 Wissen van velden en foto's op het Waarneming-scherm
In het Waarneming-scherm kun je alle velden wissen via het open cirkel icoontje in de menubalk. Zowel de ingevoerde waarneminggegevens als de eventueel al gemaakte foto's worden daarbij verwijderd. Wees er ook van bewust dat een nog niet opgeslagen waarneming ook wordt ook gewist, als je tussentijds het Waarneming-scherm verlaat en naar het scherm Formulier of Streeplijst gaat. Om je te beschermen dat je niet een heleboel foto's per ongeluk wist door "even" naar een ander scherm te gaan, kun je via Instellingen->Waarneminginstellingen->Instelingen notificaties de optie Extra notificatie foto selecteren. In dat geval wordt als "reminder" de opslaanknop "oranje" van kleur, wanneer je foto's hebt gemaakt, maar nog geen soort hebt geselecteerd.
 
TIP 12 Locatie vastzetten voor invoer terwijl je doorloopt
In het scherm Waarneming zie je naast het veld Nauwkeurigheid een icoontje in de vorm van een wereldbol met een slotje. Door hier 1-2 seconden op te drukken, kun je de dan geldende GPS-locatie vastzetten. Bij het vastzetten wordt het icoontje blauw van kleur en zie je bij achter Locatie de tekst vergrendeld staan. Dit vastzetten is handig wanneer je bijvoorbeeld al wilt lopen terwijl je nog niet alle soorten van een plek hebt ingevoerd, of als een "opname" maakt van een kleine plek en je de soorten op basis van locatie gegroepeerd wilt houden. 
 
TIP 13 Nauwkeurigheid GPS vastzetten

Deze optie is vooral handig wanneer je met meerdere personen inventariseert. Vaak komen medewaarnemers aanzetten met verzameld materiaal die je dan vervolgens invoert. Door bijvoorbeeld de nauwkeurigheid van die waarnemingen te veranderen naar 100 of 1000m, worden rekening gehouden dat de waarnemingen niet precies op de invoerlocatie stonden.

TIP 14 Verborgen vakjes in het Streeplijst-scherm
Een waarneming in de lijst kun je naar links en naar rechts "open" vegen. Bij vegen naar rechts verschijnen de knoppen voor wijzigen, kopiëren en verwijderen van de waarneming. Bij vegen naar links verschijnen een - en + knop om het aantal waargenomen exemplaren direct te wijzigen. 

TIP 15 Originele foto's behouden
Wanneer je foto's toevoegt aan een waarneming, verkleint NOVA deze naar foto's van 1200x900 pixels. Deze foto's worden dan uiteindelijk samen met je waarnemingen naar de  Verspreidingsatlas verzonden. Vijftig foto's is ongeveer 10Mb aan data. Ter vergelijking: Vijftig originele foto's van 16 megapixels komt overeen met ongeveer 160Mb aan data. Je kunt via Instellingen->Algemene instellingen NOVA>Cameramodus kiezen of je ook ook de originele grote foto wilt bewaren. De originele foto's worden dan opgeslagen in een map met de naam NOVA onder de map waar ook al je overige foto's worden opgeslagen die je met je camera maakt. Deze standaard fotomap heet meestal DCIM. Wanneer je op je smartphone via nl een verzonden formulier verwijdert, worden wel de gecomprimeerde foto's verwijderd en maar niet de foto's opgeslagen in de map /DCIM/NOVA .
 

TIP 16 NOVA pauzeren
Je kunt NOVA "pauzeren" met je home knop van je smartphone en later direct naar het Waarneming-scherm terugkeren om een nieuwe waarneming in te voeren via het aanklikken van het bericht NOVA invoer waarneming in het meldingenscherm van je smartphone..

TIP 17 NOVA afsluiten
NOVA kun je beëindigen via het hoofdmenu. Dit kan echter veel sneller door 2 keer kort achter elkaar op de return toets van je smartphone te klikken.
 
TIP 18 Formulieren (lijsten) samenvoegen

Ga je meerdere dagen op stap in hetzelfde gebied en wil je je waarnemingen na ieder bezoek in de Verspreidingsatlas zetten, dan kun je waarnemingenlijsten na afloop in de Verspreidingsatlas samenvoegen. Instructies hiervoor vind je bij de link "eigenschappen aanpassen" bovenaan elke waarnemingenlijst. Privacybeleid© 2021 FLORON
Naar boven