Digitale streeplijst
NOVA gebruik je in het veld voor het verzamelen van waarnemingen. NOVA is de opvolger van PlantObs en je kunt naast waarnemingen van planten ook (korst)mossen, paddenstoelen en weekdieren invoeren. De app is gratis en vervangt de papieren streeplijsten voor FLORON-projecten. Ook kun je met NOVA losse waarnemingen melden.
Nauwkeurig registreren
Bij elke waarneming worden de soortnaam, locatie en tijd nauwkeurig vastgelegd, ook bij het inventariseren van kilometerhokken. Tevens controleert NOVA bij streeplijsten of je nog binnen het kilometerhok loopt. De waarnemingen van een dag of een gebied worden gebundeld in een lijst. Ben je klaar met het veldwerk, dan kun je de lijst verzenden naar de NDFF Verspreidingsatlas.
Verschillende soorten lijsten
Daglijsten worden in NOVA dagelijks opnieuw aangemaakt. Hier kun je losse waarnemingen van planten mee doorgeven.
Gebiedslijsten kun je maken om er gedurende langere tijd gegevens uit een gebied of voor een project mee in te voeren. Hiervoor moet je de naam van het gebied invullen.
Lijsten voor Kilometerhokken en Het Nieuwe Strepen gebruik je voor de FLORON-projecten. Op deze formulieren moet je o.a. de gebiedsnaam, het kilometerhok en -bij Het Nieuwe Strepen- het aantal deelnemende floristen invullen. De app houdt in de gaten of je nog binnen het kilometerhok loopt. NOVA ondersteunt het gebruik van FLORON-abundantieklassen en laat zien of je een abundantiesoort of detailsoort hebt gevonden.
Nationale Databank Flora en Fauna
Waarnemingen uit Verspreidingsatlas.nl en de app komen binnen een paar dagen beschikbaar in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF), waar ze door FLORON-validatoren worden beoordeeld. Zo draag je bij aan de kennis over de wilde flora en bescherming van soorten in Nederland.
Download NOVA in de Google Play Store
Let op: je hebt een inlogaccount voor de NDFF Verspreidingsatlas nodig om de app te kunnen gebruiken.
Snelstartgids NOVA
Om snel aan de slag te gaan met NOVA, vind je hier de snelstartgids.
Commercieel gebruik
NOVA is speciaal ontwikkeld voor vrijwilligersprojecten. Commercieel gebruik van de app is toegestaan. We staan open voor suggesties om maatwerk te leveren, bijvoorbeeld voor monitoring van flora in natuurgebieden. De voordelen op een rij:
* NOVA is de snelste app voor digitale registratie in het veld
* Zeer precieze registratie van de locatie (enkele meters)
* 95% van de waarnemingen binnen 24 uur gevalideerd en beschikbaar in het NDFF Uitvoerportaal
* Geen kosten voor verdere verwerking of opslag van de data
* Android-app's bieden u en uw vrijwilligers keuze uit groot aantal smartphones en tablets, ook de goedkopere modellen
Scherm van NOVA
Waarnemingen invoeren in de NDFF Verspreidingsatlas
Beheren van waarnemingen in de NDFF Verspreidingsatlas
De looproute bekijken in de NDFF Verspreidingsatlas
Grafiek met het aantal gevonden soorten gedurende de dag
Let op: Verspreidingsatlas accepteert alleen waarnemingen van personen. FLORON wil geen anonieme waarnemers of waarnemingen op naam van een organisatie, zoals een plantenwerkgroep. Ben je met een groep op pad, dan kun je bij je waarnemingenlijst achteraf aangeven welke medewaarnemers aanwezig waren. Die waarnemingen tellen dan ook mee als hún waarneming. Welke smartphone of tablet heb ik nodig? NOVA werkt met de Android-telefoons met de volgende kenmerken: Android 5.1 of hoger, GPS, schermresolutie bij voorkeur 1280 x 720 pixels of hoger en met minimaal 1 GB aan RAM. Zo'n telefoon heb je al voor minder dan 150 euro, bijvoorbeeld van het merk Motorola, LG Samsung en Huawei. Gebruik je de telefoon veel zakelijk of voor social media, fotografie en games, dan kost een topmodel tussen de 750 en 1000 euro. Voor NOVA is een duur toestel echter niet nodig. Wel handig is als je je telefoon kan uitbreiden met een micro SD kaart, waarop je bijvoorbeeld al je gemaakte foto's kwijt kunt. Je kunt ook een (kleine) tablet overwegen. Een goede 7 inch tablet heb je al voor rond de 100 euro. Om NOVA te kunnen gebruiken heb je geen mobiel internet en geen mobiel telefoonabonnement nodig.
Standaard staat het zoeken ingesteld op Zoeken vanaf beginletter. Binnen deze instelling kun je echter ook direct willekeurig binnen soortnamen gaan zoeken door te beginnen met een spatie. Het intypen van " bloem" levert bijvoorbeeld alle soorten op waarin "bloem" in de naam voorkomt. TIP 6 Opmerking bewaren bij opeenvolgende waarnemingen en opmerkingen privé maken
Deze optie is vooral handig wanneer je met meerdere personen inventariseert. Vaak komen medewaarnemers aanzetten met verzameld materiaal die je dan vervolgens invoert. Door bijvoorbeeld de nauwkeurigheid van die waarnemingen te veranderen naar 100 of 1000m, worden rekening gehouden dat de waarnemingen niet precies op de invoerlocatie stonden.
TIP 14 Verborgen vakjes in het Streeplijst-scherm Een waarneming in de lijst kun je naar links en naar rechts "open" vegen. Bij vegen naar rechts verschijnen de knoppen voor wijzigen, kopiëren en verwijderen van de waarneming. Bij vegen naar links verschijnen een - en + knop om het aantal waargenomen exemplaren direct te wijzigen.
TIP 16 NOVA pauzeren Je kunt NOVA "pauzeren" met je home knop van je smartphone en later direct naar het Waarneming-scherm terugkeren om een nieuwe waarneming in te voeren via het aanklikken van het bericht NOVA invoer waarneming in het meldingenscherm van je smartphone..