TIP 3 Wat is een dagformulier?
Iedere dag wordt er wanneer je NOVA opstart, automatisch een formulier met de naam
DAGLIJST PLANTEN aangemaakt. Per dag heb je maar één zo'n dagformulier. Deze lijst is bedoeld voor "losse waarnemingen" die je onderweg tegenkomt. Dus wanneer je halverwege de dag het dagformulier verstuurt naar de
NDFF Verspreidingsatlas, wordt er geen nieuw dagformulier voor die dag meer aangemaakt. Wanneer je op één dag je losse waarnemingen in verschillende formulieren wilt onderbrengen, maak dan steeds een nieuw formulier aan (via de + knop rechts onderin het Formulierscherm) met als type "gebiedslijst". Ook kun je via de optie
Wijzigen formulier in het formulierenmenu een al gevulde (maar nog niet verzonden) daglijst omzetten in een gebiedslijst. Je krijgt dan tegelijk een nieuw dagformulier. Gebruik je een dagformulier niet op een bepaalde dag, dan wordt deze de volgende dag automatisch verwijderd. Bevat een dagformulier wel waarnemingen, dan blijft deze gewoon in je lijstje
Actieve Formulieren staan totdat je deze verstuurt naar de Verspreidingsatlas.
Ten eerste hoef je maar 4 tekens (inclusief spatie) in te voeren om een soortenlijstje te krijgen waaruit je kunt kiezen. Daarnaast kun je voor het invoeren "verkortingen" gebruiken. Voor invoer van bijvoorbeeld gewone braam volstaat het intypen van ge br of g bra, of nog korter g br.
Standaard staat het zoeken ingesteld op Zoeken vanaf beginletter. Binnen deze instelling kun je echter ook direct willekeurig binnen soortnamen gaan zoeken door te beginnen met een spatie. Het intypen van " bloem" levert bijvoorbeeld alle soorten op waarin "bloem" in de naam voorkomt.
TIP 6 Opmerking bewaren bij opeenvolgende waarnemingen en opmerkingen privé maken
Wanneer je bij een reeks waarnemingen dezelfde opmerking wilt plaatsen, dan kun je dat doen door voor de eerste waarneming uit die reeks de opmerking te beginnen met een "!". Bij elke volgende waarneming wordt dan die opmerking automatisch ingevuld. Door het wissen van de opmerking of het weghalen van het "!" stopt het automatisch invullen. Je kunt daarnaast opmerkingen "privé" maken door deze te plaatsen tussen haakjes. (Deze privé opmerking) wordt in dat geval niet verstuurd naar de Verspreidingsatlas.
TIP 7 Snelle invoermodus
In het Waarneming-scherm kun je schakelen tussen een normale uitgebreide invoermodus en een snelle invoermodus via de icoontjes met de 2 verticale pijltjes rechtsboven in de groene menubalk. In de snelle invoermodus kun je alleen de soort en het aantal opgeven. Deze modus heet "snel" omdat het toetsenbordje altijd open blijft staan en na opslag van een waarneming, je direct weer een nieuwe soort kunt opvoeren, zonder eerst het invoerveld te hoeven selecteren. Hierdoor kun je heel snel soorten achter elkaar invoeren.
TIP 8 De "1-click" invoermodus
Een instelling voor de echte snelle strepers. In het hoofdmenu onder Instellingen->Waarneminginstellingen->Instellingen 1-click modus vind je de optie: 1-click modus activeren. Bij activatie worden alle ingevoerde waarnemingen direct opgeslagen na selectie uit de lijst. Met de opties Niet bij speciale soorten en Niet bij dubbele soorten kun je een uitzondering maken voor aandacht-, detailsoorten en soorten die je al hebt ingevoerd op de lijst. In dat geval wordt de snelle modus geactiveerd en kun je het aantal opgeven en eventueel fotobewijs toevoegen. Ook kun je teruggaan naar de "gewone modus" gaan om nog meer gegevens toe te voegen.
TIP 9 Formulieren tonen
In het scherm Formulier kun via de optie Zichtbare formulieren in het optiemenu kiezen welke formulieren je in het overzicht wilt zien. Staat het filter "aan" dan staat bovenaan de lijst tussen haakjes de tekst gefilterd. Selecteer je bijvoorbeeld Kilometerhoklijsten dan zul je zien, dat de lijst getiteld DAGLIJST PLANTEN nog steeds bovenaan staat. Zou je NOVA echt alleen voor km-hokken willen gebruiken, dan vind je onder Instellingen->Formulierinstellingen de optie Altijd daglijst bovenaan. Wanneer je die optie uitvinkt, worden daglijsten niet meer getoond.
TIP 10 Foto's toevoegen: eerst fotograferen, dan pas waarneming opslaan
Foto's aan een waarneming toevoegen gaat erg eenvoudig door bijvoorbeeld het selecteren van het camera icoontje in het Waarneming-scherm. Belangrijk is daarbij de te weten hoe NOVA dat doet. Foto's worden als het ware aan een waarneming "gehangen". Dus bij opslaan van een nieuwe waarneming door het drukken op de opslaanknop, wordt eerst de waarneming zelf opgeslagen en worden vervolgens de foto's die je gemaakt hebt er aan "gehangen". Dit er aan hangen of er af halen (bij verwijderen van een foto) is vooral duidelijk bij het wijzigen van een waarneming. Je zult merken dat als je een bestaande waarneming een extra foto toevoegt of een foto verwijdert, je de waarneming zelf niet opnieuw hoeft op te slaan. Alleen een gekleurde opslaanknop betekent dat je de de waarneming hebt gewijzigd en dat je het opslaan moet bevestigen door de opslaanknop aan te klikken.
TIP 11 Wissen van velden en foto's op het Waarneming-scherm
In het Waarneming-scherm kun je alle velden wissen via het open cirkel icoontje in de menubalk. Zowel de ingevoerde waarneminggegevens als de eventueel al gemaakte foto's worden daarbij verwijderd. Wees er ook van bewust dat een nog niet opgeslagen waarneming ook wordt ook gewist, als je tussentijds het Waarneming-scherm verlaat en naar het scherm Formulier of Streeplijst gaat. Om je te beschermen dat je niet een heleboel foto's per ongeluk wist door "even" naar een ander scherm te gaan, kun je via Instellingen->Waarneminginstellingen->Instelingen notificaties de optie Extra notificatie foto selecteren. In dat geval wordt als "reminder" de opslaanknop "oranje" van kleur, wanneer je foto's hebt gemaakt, maar nog geen soort hebt geselecteerd.
TIP 12 Locatie vastzetten voor invoer terwijl je doorloopt
In het scherm Waarneming zie je naast het veld Nauwkeurigheid een icoontje in de vorm van een wereldbol met een slotje. Door hier 1-2 seconden op te drukken, kun je de dan geldende GPS-locatie vastzetten. Bij het vastzetten wordt het icoontje blauw van kleur en zie je bij achter Locatie de tekst vergrendeld staan. Dit vastzetten is handig wanneer je bijvoorbeeld al wilt lopen terwijl je nog niet alle soorten van een plek hebt ingevoerd, of als een "opname" maakt van een kleine plek en je de soorten op basis van locatie gegroepeerd wilt houden.
TIP 13 Nauwkeurigheid GPS vastzetten
Deze optie is vooral handig wanneer je met meerdere personen inventariseert. Vaak komen medewaarnemers aanzetten met verzameld materiaal die je dan vervolgens invoert. Door bijvoorbeeld de nauwkeurigheid van die waarnemingen te veranderen naar 100 of 1000m, worden rekening gehouden dat de waarnemingen niet precies op de invoerlocatie stonden.
TIP 14 Verborgen vakjes in het Streeplijst-scherm
Een waarneming in de lijst kun je naar links en naar rechts "open" vegen. Bij vegen naar rechts verschijnen de knoppen voor wijzigen, kopiëren en verwijderen van de waarneming. Bij vegen naar links verschijnen een - en + knop om het aantal waargenomen exemplaren direct te wijzigen.