Op 21 april lanceerde FLORON de app NOVA voor het registreren van waarnemingen van wilde planten. Al sinds 1900 worden wilde planten nauwgezet in kaart gebracht door op één of meer dagen een vierkante kilometer uit te kammen en alle gevonden plantensoorten te noteren. Elk jaar worden zo'n 1000 vierkante kilometers onderzocht, vooral door vrijwilligers. Traditioneel worden hiervoor streeplijsten gebruikt: papieren lijsten waarop de plantennamen voorgedrukt staan. De gegevens worden daarna digitaal ingevoerd en per lijst gegroepeerd bewaard.

Nauwkeurig registreren in het veld

Met de Android-app NOVA kunnen floristen planten direct in het veld digitaal invoeren. De app sluit naadloos aan op de standaarden die FLORON sinds haar oprichting in 1989 hanteert voor het registreren van natuurwaarnemingen: het bundelen van gegevens in lijsten, het registreren van de bezoekduur en het aantal waarnemers dat samen op pad gaat, en het gebruik van de FLORON-aantalsklassen. Voordeel ten opzichte van de papieren lijsten is dat elke waarneming wordt vastgelegd op een paar meter nauwkeurig en dat van elke soort meerdere waarnemingen kunnen worden vastgelegd.

Gebruiksgemak

Behalve het snel digitaal invoeren in het veld heeft de app nog meer voordelen. Na afloop van het veldwerk worden de gegevens met een druk op de knop verzonden naar Verspreidingsatlas.nl, waar de waarnemingenlijst eventueel nog verder aangevuld en bewerkt kan worden.

 

Brede toepassingsmogelijkheden dankzij de NDFF

De waarnemingen komen vanuit Verspreidingsatlas.nl in de Nationale Databank Flora en Fauna. Daar worden ze gevalideerd en vervolgens gebruikt voor onderzoek, bescherming en beleid.

NOVA werd ontwikkeld door FLORON-vrijwilliger René Bult. En dat is geen toeval: FLORON ondersteunt al ruim 25 jaar het onderzoek aan de wilde flora door vrijwilligers. Niet alleen in het veld maar ook op vele andere vlakken, zoals digitale gegevensverwerking, communicatie en wetenschappelijk onderzoek.

Nieuws

De flora is flink 'in beweging'. Er is dan ook altijd wel wat te melden. Hieronder kun je er meer over lezen in tal van nieuwsberichten over opmerkelijke ontdekkingen, leuke wetenswaardigheden en nieuwe ontwikkelingen in recente jaren. Ook nieuwsberichten over FLORON als organisatie, over nieuwe projecten en projectresultaten tref je hier aan. Daarover is ook regelmatig te lezen in ons tijdschrift PLANTEN

Bekijk ook het archief van de digitale nieuwsbrief van FLORON.