Search
× Search
donderdag 23 september 2021

Oeverlopers

Samen op onderzoek uit voor schone beken

Op het land zie je al snel wat er groeit, bloeit en zoemt. Maar wat leeft er eigenlijk onder water? Ga mee Oeverlopen en ontdek de flora en fauna in beken! Onderzoek de planten, vissen en andere waterdieren die hier leven en help mee met het in kaart brengen van de waterkwaliteit en biodiversiteit in onze Brabants beken. Zo leer je niet alleen meer over het onderwaterleven, maar draag je ook nog eens bij aan schone beken!

Deze website is nog in ontwikkeling. Meer informatie volgt snel!

 

Word Oeverloper!

Oeverlopers is een project waarbij vrijwilligers, de zogenaamde ‘Oeverlopers’, de komende jaren drie beken in Noord-Brabant onderzoeken. Hoe ontwikkelen de planten en dieren zich op deze plekken? Wat zegt dat over hoe schoon de beken zijn? En moet er worden ingegrepen? Het zijn zomaar wat vragen waar we antwoord op gaan krijgen. Iedereen met interesse in het waterleven kan zich aansluiten. En wij helpen je bij het onderzoeken! Zo geven we cursussen en tips, maar je eigen kennis en ervaringen zijn ook welkom!

Activiteiten

Datum: vrijdag 24 september 2021 14:00 Download agenda-item

Startevenement Oeverlopers (Eindhoven)

Vissen- en plantenexcursie aan de Dommel bij Eindhoven

Heb je zin om, gewapend met een schepnet en werphark, de sloot te onderzoeken? Ga dan op vrijdag 24 september mee op een vissen- en plantenexcursie aan de Dommel bij Eindhoven tijdens het startevenement van het project ‘Oeverlopers’.

Op deze dag geven ecologen van FLORON en RAVON, in samenwerking met Waterschap Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel en IVN Brabant een introductie in Oeverloperonderzoek naar waterplanten en vissen in drie verschillende beekdalen. Van 14:00 tot 16:00 uur kun je bij de Dommel bij Eindhoven mee op onderzoek. Tevens kan hier chemische waterkwaliteit gemeten worden met onze collega's van de Waterblitz!

Deze excursie is het startsein van het project Oeverlopers, waarbij vrijwilligers (de zogenaamde 'Oeverlopers') de komende jaren drie beken in Noord-Brabant onderzoeken. Hoe ontwikkelen de planten en dieren zich op deze plekken? Wat zegt dat over hoe schoon de beken zijn? En moet er worden ingegrepen? Het zijn zomaar wat vragen waar we antwoord op gaan krijgen. Iedereen met interesse in het waterleven kan zich aansluiten. En wij helpen je bij het onderzoeken! Zo geven we cursussen en tips, maar je eigen kennis en ervaringen zijn ook welkom!

Doe je mee?

Lijkt het je leuk om deel te nemen aan deze onderzoeken? Meld je aan door een mail te sturen naar info@floron.nl. De verzamellocatie volgt per mail.

Vorige Startevenement Oeverlopers (Tilburg)

Doe mee!

Loading


Ontdek de beken

Binnen het project Oeverlopers richten we ons op onderzoek van drie Brabantse beken:

  • De Kasteelmeander van de Aa bij Middelrode
  • De Oude Leij bij Tilburg
  • De Dommel bij Eindhoven

Bij elk beekdal gaan we aan de slag met een ander vraagstuk rondom de kwaliteit van en biodiversiteit in het water.

 

Oeverlopers is een initiatief van Impuls Groene Vrijwilligers Noord-Brabant, bestaande uit Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie, FLORON, IVN Brabant, Natuurmonumenten, Provincie Noord-Brabant, RAVON en Staatsbosbeheer. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap De Dommel.Privacybeleid© 2021 FLORON
Naar boven