Search

Oeverlopers onderzoek

Alles wat je moet weten

Om inzicht te krijgen in de gezondheid van onze beken onderzoeken vrijwilligers een aantal Brabantse beekdalen volgens de 'Oeverlopersmethode'. Wil je ook onderzoeker worden en je alvast voorbereiden? Ben je al officiële Oeverloper en ben je op zoek naar meer verdieping? Of ben je gewoon benieuwd naar de resultaten van Oeverlopers onderzoek en de gezondheid van onze beken? Je vindt hier alles wat je moet weten.

Dit doen oeverlopers

Oeverlopers is een project waarbij vrijwilligers, de zogenaamde ‘Oeverlopers’, de komende jaren drie beken in Noord-Brabant onderzoeken: De Dommel bij Eindhoven, De AA bij Heeswijk-Dinther en De oude Leij bij Tilburg. Hoe ontwikkelen de planten en dieren zich op deze drie plekken? Wat zegt dat over de kwaliteit van het water? Moet er worden ingegrepen of niet? Dat zijn zomaar wat vragen waar we antwoord op gaan krijgen.

Je hoeft geen expert te zijn om Oeverloper te worden. Iedereen met interesse in waterleven kan vrijwilliger worden. We helpen je met cursussen, bijeenkomsten en protocollen. En natuurlijk zijn de kennis en ervaringen die je al hebt, meer dan welkom! Door je in te zetten als Oeverloper draag je bij aan het waarmaken van onze grote droom: alle beken gezond in 2027.

Hieronder vind je alle nuttige informatie op een rij.

 

Onderzoeks-resultaten

Ben je benieuwd naar hoeveel en welke planten- en dierensoorten aangetroffen zijn in de drie beken in Brabant? Of er verschil is na herstel van bepaalde stukken van een beek? We plaatsen hier regelmatig de nieuwste onderzoeksresultaten.

Onderzoeks-protocollen

Al onze vrijwilligers die onderzoek doen, werken volgens dezelfde protocollen. Zo krijgen we de beste onderzoeksresultaten. Je krijgt onder andere stappenplannen, veldformulieren en meer informatie over beken en alle dieren en planten die erin voorkomen.

Cursussen & bijeenkomsten

Wij helpen je met cursussen waarbij je op excursie gaat en digitaal cursusmateriaal waarmee je zelf aan de slag kunt. Zo leer je onderzoeken en soorten herkennen. Spijker je kennis en vaardigheden bij, ontmoet andere Oeverlopers en wissel ervaringen uit. Heb jij interesse om een cursus te volgen? Meld je aan via dit formulier. Bij voldoende aanmeldingen worden cursusdata geprikt.

Groepsactiviteit organiseren

Heb je het virus te pakken als Oeverloper en ben je helemaal enthousiast over onze Brabantse beken? Organiseer dan zelf eens een Oeverlopersactiviteit voor vrienden, familie, buren of collega’s. Op de pagina ‘Zelf op pad’ vind je handige tips.

Onderzoekslocaties

Doe mee of blijf op de hoogte!

Loading
  • Wil je meedoen aan of betrokken blijven bij Oeverlopers? Leuk! Dat kan op verschillende manieren.  • Geen mail ontvangen maar meer informatie over hoe je mee kunt doen? Ga dan Zelf op pad of Doe mee aan een activiteit.

 

Oeverlopers is een initiatief van Impuls Groene Vrijwilligers Noord-Brabant, bestaande uit Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie, FLORON, IVN Brabant, Natuurmonumenten, Provincie Noord-Brabant, RAVON en Staatsbosbeheer. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap De Dommel.Privacybeleid© 2024 FLORON
Naar boven