Search

Oeverlopers

Samen op onderzoek voor schone beken

Op het land zie je al snel wat er groeit, bloeit, kruipt en zoemt. Maar heb je weleens goed gekeken naar al het water om je heen? Daar bruist het ook van het leven: planten, vissen en allerlei andere waterdieren. Wil jij op ontdekkingstocht en onderzoeken hoe het zit met de waterkwaliteit en biodiversiteit in Brabantse beken? Ga dan mee oeverlopen en help onze grote droom waarmaken: alle beken gezond in 2027.

Activiteiten

Datum: zaterdag 02 september 2023 10:00 Download agenda-item

Plaats: Zaartpark Breda


Biodiversiteitsdag in Breda

 

Ontdek de biodiversiteit (onder water) in het Zaartpark

Op het land zie je al snel wat er groeit, bloeit, kruipt en zoemt. Maar heb je weleens goed gekeken naar al het water om je heen? Daar bruist het ook van het leven: planten, vissen en allerlei andere waterdieren. Maar je vind er ook dingen die er niet thuis horen, zoals nurdles en zwerfafval. Wie zin heeft in een onderwater ontdekkingstocht is op zaterdag 2 september van harte welkom bij de ‘Biodiversiteitsdag’ in het Zaartpark in Breda.

Onderzoeken en ontdekken

Tijdens de Biodiversiteitsdag duiken we de beek in. Gewapend met een schepnet gaan deelnemers op zoek naar vissen en planten in de Aa of Weerijs. Samen met RAVON, FLORON en IVN onderzoeken ze om welke beekbewoners het gaat. Daarnaast kunnen ze mee met een wandeling langs een vispassage met waterschap Brabantse Delta. Tot slot kunnen deelnemers samen met Schone Rivieren-experts nurdles en zwerfafval onderzoeken: welk afval vinden we, waar komt het vandaan en hoe voorkomen we het? Het nurdle-onderzoek vindt plaats op een kwartier fietsen van het Zaartpark.

Praktische informatie

 • Wanneer: zaterdag 2 september, van 10.00 tot 13.30 uur
 • Waar: Zaartpark Breda, parkeren aan de Langendijk
  > Het nurdle-onderzoek vindt plaats aan de Markkade. Deze locatie ligt een kwartier fietsen van het Zaartpark.
 • Iedereen die mee op ontdekking wil is welkom
 • Aanmelden is niet nodig
 • Ervaring is niet nodig en voor onderzoeksmateriaal wordt gezorgd
 • Kinderen zijn onder begeleiding van (groot)ouders ook van harte welkom
 • Vragen? Neem contact op met José de Jonge (j.de.jonge@ivn.nl)

Biodiversiteit in beken

Water is van levensbelang. Voor plant, dier en mens. Om ervan te kunnen leven moet het water ‘gezond’ zijn: vrij van afval en verontreinigende stoffen, maar ook een goede waterkwaliteit waarin een grote diversiteit aan dieren en planten kunnen leven. Tijdens de Biodiversiteitsdag staat de gezondheid en biodiversiteit van onze Brabantse beken centraal.

 

Doe mee

Zin in een leuk uitje waar je ook nog eens van alles leert over wat er groeit, zwemt en kruipt in en rondom beken? Meld je dan aan voor een van onze publieksactivieiten.

Meer informatie >>

Zelf op pad

Wil je zelf op ontdekking of onderzoek uit bij een beek of een groepsactiviteit rondom bekenonderzoek organiseren? Op de pagina Zelf op pad vind je zoekkaarten, leuke doe-tips voor onderzoek en een handig draaiboek voor een activiteit met anderen. 

Meer informatie >>

Onderzoek

Om inzicht te krijgen in de gezondheid van onze beken onderzoeken vrijwilligers een aantal Brabantse beekdalen. Wil je ook aan de slag als onderzoeker? Word dan een Oeverloper! Als officiële Oeverloper 'adopteer' je een beekdal dat je regelmatig onderzoekt, kun je meedoen aan cursussen en bijeenkomsten en praktische handvatten downloaden. 

Meer informatie >>

Doe mee of blijf op de hoogte!

Loading
 • Wil je meedoen aan of betrokken blijven bij Oeverlopers? Leuk! Dat kan op verschillende manieren. • Geen mail ontvangen maar meer informatie over hoe je mee kunt doen? Ga dan Zelf op pad of Doe mee aan een activiteit.

 

Oeverlopers is een initiatief van Impuls Groene Vrijwilligers Noord-Brabant, bestaande uit Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie, FLORON, IVN Brabant, Natuurmonumenten, Provincie Noord-Brabant, RAVON en Staatsbosbeheer. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap De Dommel.Privacybeleid© 2024 FLORON
Naar boven