Activiteiten

In de agenda vind je in het bloeiseizoen veel excursies van FLORON-districten (D1 t/m D23), waarbij de nadruk ligt op het inventariseren van wilde planten.

Jaarlijks zijn er tientallen dag- en avondexcursies, enkele inventarisatiekampen en vaak ook diverse lezingen en regionale cursussen. In december is er de jaarlijkse FLORON-dag.

 

FLORON-districten 

Klik voor de Districten-pagina

FLORON-kampen 2019

FLORON organiseert meerdere inventarisatiekampen per jaar. Deze zijn toegankelijk voor alle floristen, zowel de beginnende die zijn of haar plantenkennis wil verbeteren als de vergevorderde die wil strepen. De kampen staan garant voor een hoop planten en gezelligheid.

6-7 april 2019  Wageningen e.o.
5-7 juli 2019 Goeree-Overflakkee
6-9 september 2019     Vechtdal (Ommen)

 

 

 

Midzomerplantenjacht 'Het verhaal van de Giele Fakkel' (FLORON Friesland)

vrijdag 15 juni 2018 19:00
 
 
Vrijdag 15 juni 2018, 19.00 – 21.00 uur
Verzamelplaats: voorzijde NS-station Buitenpost

Opgave vooraf gewenst bij Gertie Papenburg: 06 236 278 40 │ gmgjtp@xs4all.nl

HET VERHAAL VAN DE GIELE FAKKEL

Vooral in de zuidelijke helft van Nederland is Gewone agrimonie een algemene soort. Het is een geelbloeiend lid van de Rozenfamilie. Veel zeldzamer is de (letterlijk) grote broer: de Welriekende agrimonie, in het Fries heel toepasselijk Giele fakkel genaamd. Noordoost-Friesland is een bolwerk van deze soort, maar de plant heeft hier een bewogen geschiedenis.

Welriekende agrimonie is in Nederland voor het eerst verzameld bij Oudwoude in 1841. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw gaat het beroerd met de Giele fakkel in Noordoost-Friesland. Hij raakt door verschillende oorzaken op het randje van zijn bestaan. Maar er zijn mensen die zich bekommeren om de soort. Bijvoorbeeld Hille Feenstra, onderwijzer in Kollumerzwaag. Die heeft een tegenbeweging in gang gezet.

In de excursie bezoeken we een zevental locaties waar de soort groeit en bloeit. Soms nog wild, soms doordat hij een handje geholpen is. In een ‘auto-excursie’ gaan we op zoek naar de geschiedenis van de Giele fakkel in Noordoost-Friesland.