Activiteiten

In de agenda vind je in het bloeiseizoen veel excursies van FLORON-districten (D1 t/m D23), waarbij de nadruk ligt op het inventariseren van wilde planten.

Jaarlijks zijn er tientallen dag- en avondexcursies, enkele inventarisatiekampen en vaak ook diverse lezingen en regionale cursussen. In december is er de jaarlijkse FLORON-dag. Rond de jaarwisseling zijn er winterwandelingen voor de Eindejaars Plantenjacht.

Hoe kan je zo Coronaproof mogelijk op excursie? Lees het op op floron.nl/corona.

 

FLORON-districten 

Klik voor de Districten-pagina

FLORON-kampen 2020

Een heel weekend planten inventariseren. Onze FLORON-kampen zijn al jaren lang ontzettend populair. Aan de kampen nemen gewoonlijk enkele tientallen floristen deel uit het hele land. Overdag ga je in kleine groepjes kilometerhokken inventariseren. 's Avonds eet je gezamenlijk, daarna zijn er lezingen of determineer je lastige planten onder het genot van een drankje. Wil je je plantenkennis verbeteren om beginnen met het zelfstandig inventariseren van kilometerhokken, dan is die de ideale leerschool. De kampen staan garant voor een hoop planten en gezelligheid.

Goirle (Noord-Brabant) (AFGELAST)

donderdag 4 t/m zondag 7 juni

Ameland (Friesland) AFGELAST 

Deventer (Overijssel) AFGELAST

vrijdag 31 juli t/m zondag 2 augustus

Burg-Haamstede (Zeeland) AFGELAST

vrijdag 25 t/m zondag 27 september

 

 

 

 

FLORON-kamp Deventer e.o. (FLORON district Beneden-IJssel) AFGELAST

vrijdag 31 juli 2020 10:00 tot zondag 2 augustus 2020 16:00
 
 

IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS IS DIT KAMP HELAAS AFGELAST. WE HOPEN HET KAMP IN 2021 OF 2022 ALSNOG TE KUNNEN LATEN PLAATS VINDEN.

 

Het FLORON Districtsteam van Beneden-IJssel (D6) nodigt alle geïnteresseerde floristen uit om deel te nemen aan een botanisch kamp in de buurt van Deventer. Het maakt niet uit of je veel plantenkennis hebt of nog maar net begint. Er valt genoeg te zien en te leren.

Gebied
Tussen Deventer en Olst ligt een landschap met elementen van beekdalen, dijken, oude bossen en essenlandschap met houtwallen. Uitermate interessant zijn de gebieden direct langs diverse weteringen (veelal leides geheten in Overijssel) die een nieuwe functie hebben gekregen, water vasthouden. Door de verlagingen direct langs de leides zijn verschillende waterbergingsgebieden gecreëerd en is de zaadbank blootgelegd. De aanleg van zo’n waterbergingsgebied heeft ertoe geleid dat er spontane vestiging van Parnassia is langs de Zandwetering bijvoorbeeld. Diverse andere terreinen herbergen inmiddels parels. Naast het Wechelerveld met Klokjesgentiaan is er bijvoorbeeld het gebied langs de Moespotleide met Dwergbloem en Draadgentiaan. Dan natuurlijk zijn er de rivier en de uiterwaarden. Diverse delen van die uiterwaarden zijn in beheer bij terreinbeherende organisaties of in pacht uitgegeven voor extensief en biologisch/dynamische boeren bedrijven. Engelse alant is niet bepaalt een zeldzaamheid in de regio van Deventer, evenals Liggende ganzerik of Riviertandzaad. Het is niet abnormaal om 4 tandzaden tegelijk tegen te komen bijvoorbeeld. Helaas zijn de dijken wat minder door alle ingrepen die geweest zijn en het zal er niet beter op worden in de komende jaren door voorgenomen werken.

Adres
Nieuw Sion (voormalige klooster Abdij Sion)
Vulikerweg 6, 7431PJ Diepenveen
8km ten noorden van binnenstad Deventer  
OV: Syntus bus 165 vanaf NS Deventer; 21 minuten rijden, dan uitstappen bij halte Schalkhaar, Abdij Sion, en daarna 1000m lopen

Opstel  
Er wordt gekampeerd met tenten in de boomgaard van het klooster. Het is helaas niet mogelijk om met een caravan of camper te 'kamperen'. Verder verhuurt Nieuw Sion ook verschillende kamers. Deelnemers dienen deze zelf te regelen en moeten dat tijdig doen omdat de kamers vroeg volgeboekt kunnen worden. Daggasten die thuis of elders slapen zijn natuurlijk ook welkom om (kosteloos!) deel te nemen.

Op het terrein is een grote kapschuur aanwezig waar we in de middagen en avonden kunnen verzamelen om de vondsten van de dag te bewonderen en verder te determineren. In de kapschuur is er ook elektriciteit. Deze is niet aanwezig in de boomgaard.

Dit is een zelfverzorgingskamp. Deelnemers zorgen voor hun eigen eten en drinken. Het bestuur zal wel zorgen voor cafeïnehoudende dranken en feestelijke foerage tijdens de middagen en avonden. Er zal op zaterdagavond voor liefhebbers een gezamenlijke (vegetarische!) maaltijd in de bibliotheek van het klooster geregeld worden (richting €20 per persoon). Verder ligt er een restaurant NuNu langs de Raalteweg op 1100m loopafstand vanaf Nieuw Sion.

Kosten  

  • Per tent per nacht: €15 (ongeacht tent grootte en hoeveel mensen erin slapen)
  • Daggasten betalen niets (maar moeten zich wel aanmelden)
  • Geen aanbetaling is nodig; kampeergeld wordt ter plekke verrekend    

Aanmelden
Alle deelnemers moeten zich via het inschrijfformulier aanmelden voor 1 juli 2020.

Voorlopig programma
Vrijdag
11:00-12:00 aankomst en tenten opzetten
13:00-17:00
1. wandelexcursie vanaf Nieuwe Sion naar de Moespotleide (Landgoed Kranenkamp)
2. streepexcursies naar wens voor liefhebbers
20:00-21:30 lezing over de regio

zaterdag
09:00-17:00 streepexcursies

Zondag
09:00-15:00 streepexcursies
15:00 tenten opbreken en vertrek

coördinatie (D6 Districtsteam)
Deventer (in het veld tijdens het kamp)
David de Wit 06-13611667
Gerrit Hendriksen 06-49682077

overige DC-teamleden
Alinda ten Hove 06-51321667 (deelnemersadministratie)
Linde van der Burgh