Activiteiten

In de agenda vind je in het bloeiseizoen veel excursies van FLORON-districten (D1 t/m D23), waarbij de nadruk ligt op het inventariseren van wilde planten.

Jaarlijks zijn er tientallen dag- en avondexcursies, enkele inventarisatiekampen en vaak ook diverse lezingen en regionale cursussen. In december is er de jaarlijkse FLORON-dag. Rond de jaarwisseling zijn er winterwandelingen voor de Eindejaars Plantenjacht.

 

FLORON-districten 

Klik voor de Districten-pagina

FLORON-kampen 2020

Een heel weekend planten inventariseren. Onze FLORON-kampen zijn al jaren lang ontzettend populair. Aan de kampen nemen gewoonlijk enkele tientallen floristen deel uit het hele land. Overdag ga je in kleine groepjes kilometerhokken inventariseren. 's Avonds eet je gezamenlijk, daarna zijn er lezingen of determineer je lastige planten onder het genot van een drankje. Wil je je plantenkennis verbeteren om beginnen met het zelfstandig inventariseren van kilometerhokken, dan is die de ideale leerschool. De kampen staan garant voor een hoop planten en gezelligheid.

Goirle (Noord-Brabant)

donderdag 4 t/m zondag 7 juni

Ameland (Friesland) AFGELAST 

Deventer (Overijssel)

vrijdag 31 juli t/m zondag 2 augustus

Burg-Haamstede (Zeeland)

vrijdag 25 t/m zondag 27 september

 

 

 

 

FLORON-kamp Goirle

donderdag 4 juni 2020 tot zondag 7 juni 2020
 
 

Floronkamp in Goirle, Noord-Brabant

(5 km ten zuiden van Tilburg)

Van donderdag 4 juni t/m zondag 7 juni organiseert Floron, Noord-Brabant Baronie een lang weekeinde in Midden Brabant om planten ín en ten zuiden van Tilburg in kaart te brengen. Alle geïnteresseerde floristen zijn van harte welkom.

Overnachtingsadres: Camping Ut Paradèske, Poppelseweg 11, 5051 PL Goirle.
Kosten:

  • Per persoon voor het gehele kamp: € 58,75. Dit wil zeggen 3 x overnachting incl. ontbijt en lunch, 3 x  basiskosten, 1 x diner incl. twee drankjes;
  • Per nacht: € 14,25, inclusief ontbijt, lunch en basiskosten kamp;
  • Daggasten betalen € 3,00 voor de basiskosten van het kamp met een maximum van € 9,00. (donderdag en zondag zijn beide halve dagen);
  • Gezamenlijk diner op zaterdagavond € 16,00 inclusief 2 consumpties;
  • De avondmaaltijd op donderdag en vrijdag kan gezamenlijk ter plaatse geregeld worden.

 

Zeer verschillende biotopen

Vier dagen op zoek naar bijzondere planten in een aantal zeer verschillende biotopen.Helemaal in het zuiden van het onderzoeksgebied bevindt zich de Reuselse Moeren, een van de laatste plekken in onze omgeving waar getracht wordt stukjes hoogveen te behouden cq te versterken. Verderop in het werkgebied bevinden zich een aantal landgoederen die een mix vormen van bos, beekdal met op de hogere gronden droge -en natte heide met vennen. We kunnen er karakteristieke soorten vinden als Beenbreek, Klokjesgentiaan, Oeverkruid.

Regte Heide en Riels Laag

Hoewel de Regte Heide met het Riels Laag geen landgoed vormt is dit landschappelijk wel een van de pareltjes in deze omgeving. Dit beekdalcomplex en de aanliggende droge/natte heide kent een hoogteverschil van maar liefst 8 meter over een afstand van een paar honderd meter!. Uniek voor de hoge zandgronden.

Stedelijk bebouwing

We bezoeken ook de stedelijk bebouwing in Goirle, Hilvarenbeek en de zuidkant van Tilburg. Door het textielverleden van de stad en het vervoer over water (kanaal) en spoor zijn er nogal wat woladventieven in de stad gevonden. Vrij recent leidde dit tot de vondst van Gestreepte klaver, ook Middelste duivenkervel is bijvoorbeeld een vrij algemene soort in Tilburg.

Nog twee uitzonderingsposities

Nog twee gebieden die een uitzonderingspositie innemen in dit geheel. De Kaaistoep is het waterwingebied ten zuidwesten van Tilburg dat geldt als het best onderzochte natuurgebied van Nederland. De sterke teruggang in insecten werd onderbouwd door de vele data uit dit gebied over langere termijn. In het recente verleden heeft het plantenonderzoek niet structureel plaats gevonden waardoor ook hier nog het een en ander valt te ontdekken. Ook vliegbasis Gilze Rijen, met een zeer specifieke bebouwde omgeving, is de laatste tijd zeer beperkt onderzocht.
Al met al een boeiende mix van mogelijkheden om eens van nabij te komen bekijken.

Aanmelden kan via dit formulier. 

of stuur een berichtje aan floronnoordbrabantbaronie@gmail.com. We sturen je dan het aanmeldformulier toe.
Werkt de koppeling niet? Kopieer en plak deze url naar je browser https://forms.gle/ktvj5vkwoHT2kysq5 

Tekst: Johan van Laerhoven