Activiteiten

 

In de agenda vind je in het bloeiseizoen veel excursies van FLORON-districten (D1 t/m D23), waarbij de nadruk ligt op het inventariseren van wilde planten.

Jaarlijks zijn er tientallen dag- en avondexcursies, enkele inventarisatiekampen en ook diverse lezingen en regionale cursussen. In december is er het jaarlijkse Flora Festival.

Rond de jaarwisseling zijn er winterwandelingen voor de Eindejaars Plantenjacht.

 

 

 

FLORON-kampen

Een heel weekend planten inventariseren. Onze FLORON-kampen zijn al jaren lang ontzettend populair. Aan de weekenden nemen gewoonlijk enkele tientallen floristen deel uit het hele land. Overdag ga je in kleine groepjes kilometerhokken inventariseren. 's Avonds eet je gezamenlijk, daarna zijn er lezingen of determineer je lastige planten onder het genot van een drankje. Wil je je plantenkennis verbeteren of beginnen met het zelfstandig inventariseren van kilometerhokken, dan is dit de ideale leerschool. De weekenden staan garant voor een hoop planten en gezelligheid. We streven ernaar de kosten voor deelname zo laag mogelijk te houden. Stichting FLORON ondersteunt de FLORON-kampen daarom financieel. Verder hanteren we ook nog een kortingsregeling voor de volgende groepen:

  1. Jongeren, niet ouder dan 30 jaar (te peilen op 1 januari van het betreffende jaar);
  2. Deelnemers aan een lopende FLORON-Basiscursus;
  3. Eerstekeerdeelnemers aan een FLORON-kamp.

De kortingen (à € 20) kunnen niet gestapeld worden.
Wel kun je in een jaar korting krijgen voor deelname aan meerdere weekenden als je tot groep 1 of 2 hoort.

Datum evenement: vrijdag 23 augustus 2024 12:30 Exporteren evenement

Evenement locatie: Zonnemaire


FLORON-kamp Zeeland (VOL)

Landschapscamping Kijkuit te Zonnemaire, van vrijdag 23 t/m zondag 25 augustus -> VOL, meld je aan voor de wachtlijst.

Het is 14 jaar geleden dat we op deze locatie een FLORON-kamp hadden, in 2010. De locatie is Landschapscamping Kijkuit, Rietdijk 12 te Zonnemaire (kilometerhok 55-416). Het wordt bijna volledig kamperen, waarbij we gebruik kunnen maken van een mooie keuken en een ruime zaal. Er is een recreatiewoning gereserveerd met drie kamers met elk 2 bedden, dus een beperkt aantal mensen kan een bed krijgen in plaats van een eigen tent. Het aantal deelnemers is maximaal 50 personen voor eters en slapers, dit dus zonder eventuele dagdeelnemers.

De kosten voor kamperen, SBB-boot naar de eilanden in de Grevelingen, eten en drinken zijn €70,-. Als je een bed wilt hebben betaal je €60,- extra.

Het kamp begint op vrijdagmiddag om 12.30 uur (inloop vanaf 11 uur) tot en met zondag 16.00 uur. Je kunt natuurlijk ook slechts een deel van het kamp aanwezig zijn. Er gaat op vrijdag een groep van 20 mensen met de boot die om 13.00 uur vertrekt net iets ten oosten van de camping. Ook op de andere dagen gaat de boot met een groep van 20 naar een eiland in de Grevelingen.

HET KAMP IS VOL, aanmelden kan alleen nog voor de wachtlijst!
Aanmelding gaat als volgt:

  • Stuur een email naar Justus van den Berg: justusvandenberg@kpnplanet.nl. Geef hierbij ook aan of er dieetwensen zijn en of je een fiets meeneemt. We eten vegetarisch.

  • Als je vragen hebt kan je me ook bellen: 06-20991598;

  • (Niet nodig voor wachtlijst: Betaal het bedrag vooraf op rekening NL46ABNA0539022330. Ik zie dit als de formele aanmelding, maar het email adres is ook noodzakelijk om te communiceren;)

  • Als er meer dan 50 deelnemers zijn kom je op de reservelijst. De ervaring leert dat circa 10% van de aanmeldingen in de laatste week afzegt. Daarnaast ga ik nog even na hoeveel stoelen en borden er zijn in de accommodatie, dus er is natuurlijk altijd rek in Zeeland.

 

 

Beeld van de ligging van Landschapscamping Kijkuit aan de rand van de Grevelingen.

Eilanden in de Grevelingen

We gaan elke dag naar een van de eilanden in de Grevelingen: Dwars in de Weg, Stampersplaat, Hompelvoet en Stampersplaat. We gaan met de boot van SBB vanuit de haven Bommenede. Op de boot kunnen maximaal 20 mensen mee, dus iedereen gaat minimaal één keer naar een eiland (als ik de indeling goed maak!). De vegetatie is hier zeer bijzonder en is decennialang vastgelegd door Kees de Kraker. Zijn laatste verslag van 2021 staat op de navolgende site: Grevelingenverslag-2021-laatste-versie-1.pdf (duinenenmensen.nl)Het geeft een goed beeld van wat we op de eilanden kunnen verwachten.

Daarnaast zoet, brak en urbaan

Daarnaast gaan we natuurlijk naar bijzonder gebieden zoals Dijkwater, Grevelingendam, Krammersluizen en Zuidkust Schouwen. Ik probeer gebieden te vinden van bijzonder zoet of juist brak/zout. Misschien ontkomen we ook niet aan een stuk urbaan in Zeeland, zoals de historische kernen van Brouwershaven en Zierikzee.

Alle inventarisaties doen we volgens HNS, dus twee groepjes van vier doen hetzelfde kilometerhok. Omdat we hier te maken hebben met soms veel water en weinig land kan het zijn dat er twee kilometerhokken gedaan worden.

 

Vorig artikel Excursie Lithoijen
Volgend artikel Excursie Westerpolder

 

 

 

 Privacybeleid© 2024 FLORON
Naar boven