FLORON
Search
× Search
donderdag 28 september 2023

Oeverlopers

Oeverlopers

Samen op onderzoek voor schone beken

Op het land zie je al snel wat er groeit, bloeit, kruipt en zoemt. Maar heb je weleens goed gekeken naar al het water om je heen? Daar bruist het ook van het leven: planten, vissen en allerlei andere waterdieren. Wil jij op ontdekkingstocht en onderzoeken hoe het zit met de waterkwaliteit en biodiversiteit in Brabantse beken? Ga dan mee oeverlopen en help onze grote droom waarmaken: alle beken gezond in 2027.

Activiteiten

Datum: zaterdag 23 september 2023 09:00 Download agenda-item

Plaats: De poelen van Nuenen


Oeverlopers monitoringsdag

Ga met ons mee Oeverlopen! Op zaterdag 23 september monitoren we de amfibieën, vissen en planten in de poelen bij Nuenen (klik hier voor de exacte locatie). Iedereen die geïnteresseerd is in Oeverloper worden is van harte welkom.

De Oeverloper monitoringsdag duurt van 9.00 tot 12.00 uur. Klik hier om je aan te melden.

Neem bij vragen contact op via info@oeverlopers.nl

Over de Beeksche Waterloop
De Beeksche Waterloop is gelegen in het oosten van Waterschap de Dommel. De waterloop heeft een lengte van ongeveer 30 km en stroomt vanaf het Wilhelminakanaal bij Breugel in noordoostelijke richting via de natte natuurparel De Geelders naar Sint Michielsgestel, waar zij uitmondt in de rivier de Dommel. 

De Beeksche Waterloop heeft een belangrijke functie als wateraanvoer voor de landbouw, maar is ook aangewezen als ecologische verbindingszone (EVZ) voor soorten als de kamsalamander, de heikikker, de kleine ijsvogelvlinder en de weidebeekjuffer. Gegevens over de ecologie van de poelen zijn belangrijk om straks de effecten van de inrichtingsmaatregelen goed te kunnen beoordelen en waar nodig te kunnen bijsturen. Op die manier ontstaat uiteindelijk een natte kralensnoer waarlangs de verschillende doelsoorten effectief kunnen migreren tussen verschillende bronpopulaties.

 

Doe mee

Zin in een leuk uitje waar je ook nog eens van alles leert over wat er groeit, zwemt en kruipt in en rondom beken? Meld je dan aan voor een van onze publieksactivieiten.

Meer informatie >>

Zelf op pad

Wil je zelf op ontdekking of onderzoek uit bij een beek of een groepsactiviteit rondom bekenonderzoek organiseren? Op de pagina Zelf op pad vind je zoekkaarten, leuke doe-tips voor onderzoek en een handig draaiboek voor een activiteit met anderen. 

Meer informatie >>

Onderzoek

Om inzicht te krijgen in de gezondheid van onze beken onderzoeken vrijwilligers een aantal Brabantse beekdalen. Wil je ook aan de slag als onderzoeker? Word dan een Oeverloper! Als officiële Oeverloper 'adopteer' je een beekdal dat je regelmatig onderzoekt, kun je meedoen aan cursussen en bijeenkomsten en praktische handvatten downloaden. 

Meer informatie >>

Doe mee of blijf op de hoogte!

Loading
  • Wil je meedoen aan of betrokken blijven bij Oeverlopers? Leuk! Dat kan op verschillende manieren.  • Geen mail ontvangen maar meer informatie over hoe je mee kunt doen? Ga dan Zelf op pad of Doe mee aan een activiteit.

 

Oeverlopers is een initiatief van Impuls Groene Vrijwilligers Noord-Brabant, bestaande uit Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie, FLORON, IVN Brabant, Natuurmonumenten, Provincie Noord-Brabant, RAVON en Staatsbosbeheer. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap De Dommel.Privacybeleid© 2023 FLORON
Naar boven