FLORON Basiscursus flora online

Inschrijven is mogelijk vanaf februari 2022.

Wil je wilde planten in Nederland bij naam kennen en leren determineren? Dan ben je bij FLORON aan het juiste adres. We bieden in het voorjaar van 2022 opnieuw een Basiscursus flora die je thuis kunt volgen! Wil je weten wanneer de aanmelding open gaat, meld je dan aan voor onze digitale nieuwsbrief.

 
Lesgeld
€ 119,- Studiebelasting
afhankelijk van jouw voorkennis 30 tot 50 uur

Inhoud
14 digitale lessen en huiswerkopdrachten

Lesdagen
Wekelijks op woensdagen van 23 maart tot en met 6 juli ontvang je nieuwe lesvideo's en een huiswerkopdracht of quiz in jouw digitale leeromgeving. Je kunt de les in je eigen tempo volgen. Op 30 maart en 6 april is er geen les maar kun je van 15:00-16:00 uur live vragen stellen aan de docent. Zo'n sessie is er ook op 1 juni. Foto's van jouw huiswerk lever je in via de digitale leeromgeving. Onze docenten beoordelen het huiswerk.

Extra's
Voor wie dat wil, bieden we een Facebook-groep waarin je jouw ervaringen kunt delen met anderen. Vorig jaar deed driekwart van de deelnemers daaraan mee. Ook nodigen we je uit om mee te gaan met plantenkenners -vrijwilligers- van FLORON tijdens excursies die overal in het land worden gegeven.

Certificaat
Heb je de huiswerkopdrachten met voldoende resultaat gemaakt, dan krijg je na afloop een deelnamecertificaat thuisgestuurd.

 

Je leert planten op naam brengen, families herkennen en je gaat naar buiten om zelfstandig opdrachten uit te voeren. De lessen volg je vanuit huis, want de cursus wordt digitaal gehouden. Na 14 lessen ben je helemaal thuis in het determineren en heeft jouw soortenkennis een hoger niveau. Elke week krijg je een half uur digitaal les en een of meer huiswerkopdrachten die je buiten uit kan voeren. Via een besloten Facebook-groep deel je ervaringen en ontmoet je cursisten uit het hele land.

Zo leer je op een leuke manier wilde planten herkennen en determineren.

Eenvoudig planten leren herkennen

De cursus is een praktische cursus voor iedereen die wilde planten wil leren herkennen. Voorkennis is niet noodzakelijk. Tijdens de cursus leer je verrassend snel wilde bloemen en veel voorkomende bomen, struiken en grassen op naam te brengen. Je verrijkt je botanische woordenschat met termen als “steunblad” en “stroschub”.

Studiemethode

Na aanmelding krijg je half maart lesmateriaal thuisgestuurd. Van eind maart tot begin juli krijg je 14 lessen bestaande uit video's over verschillende onderwerpen die je in je eigen tempo kunt volgen. De lessen volg je op je computer, laptop of tablet. Per les krijg je één of meer huiswerkopdrachten die je zelfstandig uit kunt voeren. Ook geven we je af en toe verdiepende lesstof mee. Docent van de Basiscursus Flora is botanicus Stef van Walsum van FLORON. Tijdens vragensessies kun je hem live ontmoeten en vragen stellen via 'Zoom'. Heb je de huiswerkopdrachten met voldoende resultaat gemaakt, dan krijg je na afloop een deelnamecertificaat thuisgestuurd.

Met onze cursusmethode hebben we tien jaar ervaring bij lokale natuurverenigingen. In 2021 deden meer dan 800 deelnemers mee.

Niet verplicht, maar wel heel leuk is meedoen in de speciale discussiegroep op Facebook zodat je in contact komt met andere cursusdeelnemers en ervaringen en vragen kunt uitwisselen.

 

Inhoud van de cursus

Met de basiscursus leer je families en soorten herkennen, maar ook determineren met behulp van determinatiesleutels uit de Heukels’ Flora van Nederland. In het lesmateriaal van deze cursus komt een breed scala aan onderwerpen. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet:

 • Botanische woordenschat
 • Indeling van het plantenrijk
 • Opbouw van de Heukels’ Flora
 • Determineren van planten met de Heukels’ Flora
 • Herkennen van de tien grootste plantenfamilies
 • Herkennen van de vijftig algemeenste plantensoorten
 • Je gaat zelfstandig speuren naar planten bij jou in de buurt
 • Hulpmiddelen om jouw kennis over planten verder te verdiepen
 • Hoe je jouw plantenkennis kunt gebruiken om de natuur te beschermen
 • Waar je andere plantenkenners kunt ontmoeten en wat zij doen

De inhoud van de lessen is afgestemd op planten die op dat moment in bloei staan. De cursus is samengesteld door een team van ervaren docenten en plantenkenners.

Met deze cursus ben je klaar om aan de slag te gaan met vrijwilligersprojecten zoals ‘de Nectarindex’ en je kennis verder uitbouwen door mee te doen met de activiteiten van FLORON en lokale natuurorganisaties, zoals KNNV en IVN.

De Basiscursus flora in 14 lessen

De cursus duurt van eind maart tot begin juli 2022. Elke week krijg je een half uur les via onze digitale leeromgeving. De lesvideo's en verdiepingsstof kun je in je eigen tempo bekijken. Alleen de vraag- en antwoordsessies zullen live zijn. Elke week is er ook een quiz of huiswerkopdracht waarmee je de ene week enkele minuten, en andere weken een paar uur mee kwijt bent. Je kunt de opdrachten in je eigen tempo maken, maar zorg wel dat je ze aan het einde van de cursus af hebt.

Les 1    Introductie en sporenplanten
Les 2    Botanische termen
Les 3    Leren determineren en voorjaarsflora
Les 4    Ruwbladigenfamilie
Les 5    Kruisbloemenfamilie en floradistricten
Les 6    Ranonkelfamilie
Les 7    Grassenfamilie
Les 8    Anjerfamilie en cypergrassenfamilie
Les 9    Schermbloemenfamilie en waterplanten
Les 10  Vlinderbloemen, bomen en struiken
Les 11  Rozenfamilie en beschermde soorten
Les 12  Lipbloemenfamilie en invasieve soorten
Les 13  Composietenfamilie
Les 14  Kleine families en lastige soortgroepen
 

Stef van Walsum is docent van de Basiscursus Flora.

Kosten

Lesgeld

€ 119 euro - Je ontvangt een lespakket en een gratis abonnement op ons tijdschrift PLANTEN (het abonnement stopt vanzelf).

€ 15 euro - Meerprijs voor een triplet inslagloep met 10x vergroting en ingebouwde verlichting en FLORON-loepkoord (normale prijs: € 21,- in onze webshop)

Je betaalt op de cursuswebsite met iDEAL (Nederland) of Bancontact (België). Het betalingsbewijs (btw-factuur) ontvang je direct na aanmelding per e-mail. Ongeveer een week van tevoren versturen we het cursuspakket.

Inbegrepen in het cursuspakket

 • Welkomstbrief
 • Cursusprogramma met een handleiding om je op weg te helpen met het volgen van de cursus
 • Herkenningskaarten
 • Informatie over projecten van FLORON
 • Een streeplijst voor het inventariseren van planten
 • Een loep, als je die hebt besteld.

Het volgende moet je zelf aanschaffen

 • Heukels' Flora 24e editie (circa € 54,95). Natuurlijk bestel je 'm bij jouw lokale boekhandel.
 • Loepje. Deze kun je bestellen bij jouw aanmelding. Wil je zelf een loepje kopen, koop dan een 10x vergrotende triplet inslagloep.

Is de hoogte van het lesgeld voor jou een bezwaar? Vraag dan of je werkgever of opleiding wil meebetalen.

Vragen?

Is het nog niet helemaal duidelijk? Stel je vraag aan Stef via info@floron.nl .

Tijdens de cursus werken we met de nieuwste 24e editie van Heukels' Flora

Privacybeleid© 2022 FLORON
Naar boven