FLORON Basiscursus flora online

De cursus is begonnen, inschrijven is niet meer mogelijk.

Wil je wilde planten in Nederland bij naam kennen en leren determineren? Dan ben je bij FLORON aan het juiste adres. Wij bieden je in het voorjaar van 2021 een Basiscursus flora die je thuis kunt volgen!

 
Lesgeld
€ 119,- Studiebelasting
Circa 50 uur

Inhoud
14 digitale lessen en huiswerkopdrachten

Certificaat
Heb je de huiswerkopdrachten met voldoende resultaat gemaakt, dan krijg je na afloop een deelnamecertificaat thuisgestuurd

 

Je leert planten op naam brengen, families herkennen en je gaat naar buiten om zelfstandig opdrachten uit te voeren. De lessen volg je vanuit huis, want de cursus wordt digitaal gehouden. Na 14 lessen ben je helemaal thuis in het determineren en heeft jouw soortenkennis een hoger niveau. Elke week krijg je een uurtje digitaal les en een of meer huiswerkopdrachten die je buiten uit kan voeren. Via een besloten Facebook-groep deel je huiswerkopdrachten en ontmoet je cursisten uit het hele land.

Zo leer je op een leuke manier wilde planten herkennen en determineren.

Eenvoudig planten leren herkennen

De cursus is een praktische cursus voor iedereen die wilde planten wil leren herkennen. Voorkennis is niet noodzakelijk. Tijdens de cursus leer je verrassend snel wilde bloemen en veel voorkomende bomen, struiken en grassen op naam te brengen. Je verrijkt je botanische woordenschat met termen als “steunblad” en “stroschub”.

Studiemethode

Na aanmelding krijgt je half maart lesmateriaal thuisgestuurd. Van eind maart tot begin juli krijg je op 14 woensdagmiddagen een uurtje les, waarbij je ook vragen kunt stellen. De lessen volg je op je computer, laptop of tablet via 'Zoom'. Per les krijg je één of meer huiswerkopdrachten die je zelfstandig uit kunt voeren. Ook geven we je af toe verdiepende lesstof mee. Docent van de Basiscursus Flora is botanicus Stef van Walsum van FLORON. Met onze cursusmethode hebben we al bijna tien jaar ervaring bij lokale natuurverenigingen.

Niet verplicht, maar wel heel leuk is meedoen in de speciale Facebook-groep. Hierin plaats je foto’s van je huiswerkopdracht en ontmoet je andere cursisten.  Je mag ons je huiswerk ook per e-mail toesturen als je dat liever hebt.

Na afloop sturen we je een deelnamecertificaat. Voorwaarde hiervoor is dat je de huiswerkopdrachten met voldoende resultaat maakt en twee enquêtes invult, waarin we vragen naar je verwachtingen (vooraf) en wat je van de cursus vond (achteraf).

 

Inhoud van de cursus

Met de basiscursus leer je families en soorten herkennen, maar ook determineren met behulp van determinatiesleutels uit de Heukels’ Flora van Nederland. In het lesmateriaal van deze cursus komt een breed scala aan onderwerpen. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet:

 • Botanische woordenschat
 • Indeling van het plantenrijk
 • Opbouw van de Heukels’ Flora
 • Determineren van planten met de Heukels’ Flora
 • Herkennen van de tien grootste plantenfamilies
 • Herkennen van de vijftig algemeenste plantensoorten
 • Je gaat zelfstandig speuren naar planten bij jou in de buurt
 • Hulpmiddelen om jouw kennis over planten verder te verdiepen
 • Hoe je jouw plantenkennis kunt gebruiken om de natuur te beschermen
 • Waar je andere plantenkenners kunt ontmoeten en wat zij doen

De inhoud van de lessen is afgestemd op planten die op dat moment in bloei staan. De cursus is samengesteld door een team van ervaren docenten en plantenkenners.

Met deze cursus ben je klaar om aan de slag te gaan met vrijwilligersprojecten zoals ‘Mijn Berm Bloeit’ en je kennis verder uitbouwen door mee te doen met de activiteiten van FLORON en lokale natuurorganisaties, zoals KNNV en IVN.

De Basiscursus flora in 14 lessen

De cursus duurt van 24 maart tot 7 juli 2021 met een uur les per week op de woensdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 uur. In maart en april is de cursus om de week. De cursusdata zijn: 24 en 31 maart, 14 en 28 april, 5, 12, 19 en 26 mei, 2, 9, 16, 23 en 30 juni, en 7 juli. Heb je een les gemist, of schikt de woensdag niet? Geen probleem, je kunt de les vanaf de volgende dag terugkijken.

Les 1    Introductie en sporenplanten
Les 2    Botanische termen
Les 3    Leren determineren en voorjaarsflora
Les 4    Ruwbladigenfamilie
Les 5    Kruisbloemenfamilie en floradistricten
Les 6    Ranonkelfamilie
Les 7    Grassenfamilie
Les 8    Anjerfamilie en cypergrassenfamilie
Les 9    Schermbloemenfamilie en waterplanten
Les 10  Vlinderbloemen, bomen en struiken
Les 11  Rozenfamilie en beschermde soorten
Les 12  Lipbloemenfamilie en invasieve soorten
Les 13  Composietenfamilie
Les 14  Kleine families en lastige soortgroepen
 

Stef van Walsum is docent van de Basiscursus Flora.

Kosten

Betaalinstructies ontvang je bij de welkomstbrief.

Woon je buiten Nederland of betaal je liever met een bankoverschrijving, stuur ons dan een mail met je (bedrijfs)naam, het adres waar we lespakket naartoe moeten sturen en eventueel het factuuradres. Tijdens de cursus sturen we je regelmatig e-mails. Zorg ervoor dat je bij de bestelling je persoonlijke e-mailadres en postadres gebruikt of bij de opmerkingen vermeld.

Lesgeld

€ 119 euro inclusief BTW en inclusief FLORON-donateurschap voor 1 jaar.

 

Zelf aanschaffen

 • Heukels Flora 24e editie (circa € 54,95). Natuurlijk bestel je 'm bij jouw lokale boekhandel. - Let op: schaf niet de oude 23e editie aan.
 • Een loepje met 10x vergroting en ingebouwde verlichting. Wil je 'm zelf kopen, koop dan een 10x of 15x vergrotende triplet inslagloep.

 

Is de hoogte van het lesgeld voor jou een bezwaar? Vraag dan of je werkgever of opleiding wil meebetalen.

Vragen?

Is het nog niet helemaal duidelijk? Stel je vraag aan Stef via info@floron.nl .

Tijdens de cursus werken we met de nieuwste 24e editie van Heukels' Flora

Privacybeleid© 2021 FLORON
Naar boven