Activiteiten

 

In de agenda vind je in het bloeiseizoen veel excursies van FLORON-districten (D1 t/m D23), waarbij de nadruk ligt op het inventariseren van wilde planten.

Jaarlijks zijn er tientallen dag- en avondexcursies, enkele inventarisatiekampen en ook diverse lezingen en regionale cursussen. In december is er de jaarlijkse FLORON-dag. 

Rond de jaarwisseling zijn er winterwandelingen voor de Eindejaars Plantenjacht.

 

Let op! Tot de maand mei zijn vanwege de coronamaatregelen alleen de on-line activiteiten vermeld. De overige geplande activiteiten vanaf 1 mei staan wel op de agenda, in de hoop dat we bij aanvang van het bloeiseizoen weer gezamenlijk op pad kunnen. Hoe kan je zo Coronaproof mogelijk op excursie? Lees het op op floron.nl/corona.

 

 

FLORON-kampen

Een heel weekend planten inventariseren. Onze FLORON-kampen zijn al jaren lang ontzettend populair. Aan de kampen nemen gewoonlijk enkele tientallen floristen deel uit het hele land. Overdag ga je in kleine groepjes kilometerhokken inventariseren. 's Avonds eet je gezamenlijk, daarna zijn er lezingen of determineer je lastige planten onder het genot van een drankje. Wil je je plantenkennis verbeteren of beginnen met het zelfstandig inventariseren van kilometerhokken, dan is die de ideale leerschool. De kampen staan garant voor een hoop planten en gezelligheid.

Let op: Je kunt je nog niet aanmelden voor de kampen en het is niet zeker of ze vanwege corona door kunnen gaan. Noteer de datum alvast in je agenda. Via de digitale nieuwsbrief houden we je op de hoogte.
Datum: zaterdag 01 mei 2021 10:00 Download agenda-item

Plaats: Hitland


Opfris en startersexcursie Hitland nabij Capelle

Een excursie om er (weer) in te komen:

 • Voor beginners die willen leren inventariseren en
 • Voor de gevorderden die er weer lekker in willen komen door plantennamen en determinatiekenmerken weer op te halen.

Groot hitland is een recreatiegebied waarin oude polderelementen nog aanwezig zijn. Er zijn veel 'sloot- en oeverplanten' te vinden met moerassoorten zoals Wateraardbei Moeraswalstro en Kale jonker en ook veel zeggesoorten waaronder Hazenzegge en Stijve zegge. In een van de hokken ligt ook nog een stuk Lekdijk wat mogelijk de soortenlijst weer verrijkt met andere soorten Er liggen meerdere kilometerhokken die sinds 1990 niet (compleet) zijn onderzocht waar we ons over kunnen verdelen. Wat we ook echt aan soorten zullen kunnen vinden is een verrassing.

De meer ervaren mensen gaan in groepen op pad om een kilometerhok te inventariseren en frissen hun plantenkennis op en kunnen bijpraten met oude bekenden en bijvoorbeeld aandacht besteden aan niet bloeiende grassen of andere puzzels.

De nieuwkomers/beginners kunnen mee op uitlegexcursie om (gewone) planten te leren herkennen en te zien hoeveel variatie er is op een klein stuk en waar je allemaal op kunt letten. Voor deze groep bieden we apart een ochtend en de middag aan: van 10-12.30h en van 13-15.30h

Waar en wanneer

 • zaterdag 1 mei
 • 10-16 uur (meer ervaren floristen)
  10.00-12.30 (beginners)
  13.00-15.30 (beginners)
 • Groot Hitland, Capelle aan den IJssel
  Hitlandparkeerplaats Groenendijk
  20 minuten lopen vanaf metrostation De Terp, Capelle aan den IJssel (eindpunt van metrolijn)

Aanmelden

Aanmelden verplicht. Stuur uiterlijk woensdag 28 april een mailtje aan Willemien Troelstra.

 

Vorige FLORON-kamp Deventer (geannuleerd in april/mei, hopelijk later in 2021)
Volgende Inventarisatie met de Plantenwerkgroep FLORON Groningen

 

 

 

 Naar boven