Oproep: onderzoek Speenkruid

Oproep: onderzoek Speenkruid

Met dit bericht wil ik een oproep doen om uit te kijken naar een opmerkelijke vorm van speenkruid (Ficaria spec.). Mijn naam is Stéphanie Korbee en ik loop momenteel stage bij Naturalis voor de Bachelor Biologie. Mijn onderzoek betreft een vorm van Speenkruid die opmerkelijk groot is en op verscheidene plekken in Nederland lijkt op te duiken. In Nederland zijn tot dusver twee soorten bekend: Ficaria verna, Gewoon speenkruid en F. ambigua, Vreemd speenkruid. Naar aanleiding van het artikel van Ed Stikvoort in Het Blad (2022) en in PLANTEN zou de opmerkelijke vorm op een Zuid-Europese soort F. grandiflora kunnen duiden. Met name door de combinatie van grote bloemen en de aanwezigheid van okselknollen na de bloei. De mogelijkheid van hybridisatie is ook aanwezig. Dit zal worden onderzocht aan de hand van kern-DNA gewicht, pollen fertiliteit en levensvatbaarheid van zaden en morfologische kenmerken. Alle geanalyseerde planten zullen overigens gedroogd worden als herbariummateriaal.

Mocht u enthousiast zijn geworden en mij met dit onderzoek willen helpen, let dan goed op in (wat vochtige) bermen of u dit opmerkelijk speenkruid ziet staan. Ik zou het op prijs stellen als u mij beeldmateriaal zou kunnen sturen/een beschrijving van de plant alvorens materiaal toe te sturen, ter verificatie van de vondst en eventueel overleg voor het opsturen van materiaal. Ik ben te bereiken via: stephanie.korbee@naturalis.nl.

De kenmerken waar u op kunt letten:

  • Forse speenkruiden
  • Bloemen met een diameter van of groter dan 3 cm, soms wel 4 cm
  • Stevige opstijgende stengels
  • Bladrozetten enigszins boven de grond uitstekend (niet geheel plat op de grond)
  • Bladeren van of groter dan 3 x 3 cm
  • Meestal pas na de bloei: okselknollen in de overgang van stengel naar zijtak met blad

Bij voorbaat hartelijk dank en ik hoop u enthousiast te hebben gemaakt voor deze bijzondere plant! Schroom niet mij te mailen voor verdere uitleg en post-instructies.

 

Met vriendelijke groeten,

Stéphanie Korbee

stephanie.korbee@naturalis.nl

Vorige Living Planet Report Nederland 2023

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

Nieuws

De flora is flink in beweging. Er is dan ook altijd wel wat te melden. Hieronder kun je er meer over lezen in tal van nieuwsberichten over opmerkelijke ontdekkingen, leuke wetenswaardigheden en nieuwe ontwikkelingen in recente jaren. Lees ook ons tijdschrift PLANTEN.Privacybeleid© 2023 FLORON
Naar boven