Winterbloeiers herkennen

De FLORON's Eindejaars Plantenjacht werd opgezet met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Fondsen KNNV, Van der Hucht de Beukelaar Stichting en Dinamofonds.

    

Veelgestelde vragen

Waarom de Eindejaars Plantenjacht?
Omdat we graag willen weten welke planten er midden in de winter nog bloeiend te vinden zijn. Daar weten we verrassend genoeg maar heel weinig van omdat er in de winter maar weinig naar planten wordt gekeken. En daar willen we met deze plantenjacht verandering in brengen.
Wat doet FLORON met de gegevens?
Van de ingestuurde soortenlijstjes maken we een lijst van alle gevonden soorten. In januari maken we de eindstand bekend via Vroege Vogels en Natuurbericht. We kijken ook wat voor soort planten het zijn. Zijn het typische voorjaarsbloeiers? Gaat het om soorten die pas in de nazomer bloeien? Of zijn het soorten die bijna het hele jaar door bloeiend te vinden zijn? Bloeien in tuinen heel andere planten dan elders?
Zijn de tellingen wel betrouwbaar?
We controleren de waarnemingen met de bekende verspreidingspatronen van plantensoorten. Zo kunnen we de belangrijkste invoerfouten opsporen en weglaten bij de analyse. De ervaring leert dat de meeste deelnemers de algemene plantensoorten best goed kennen. Meldingen van bijzondere soorten worden dagelijks handmatig beoordeeld.
Tellen uitgebloeide planten mee?
Nee, tel alleen bloeiende planten en grassen. Duidelijk dode planten, planten met alleen zaden tellen niet mee. Bij grassen, zoals straatgras kun je controleren of er meeldraden uit de aartjes steken.
Zijn er nog andere manieren om waarnemingen te melden?
Voor de einduitslag nemen we alleen de volgende bronnen mee: het meldingenformulier op deze website, tuintelling.nl en de VERA-app (alleen met stadium: bloeiend). Vorig jaar ontvingen we nog maar heel weinig extra waarnemingen via Twitter en Facebook, vandaar dat we die nu niet meer meenemen.
Kun je meerdere keren meedoen?
Ja, je kunt zo vaak meedoen als je wilt. Probeer dan te variëren in het gebied dat je bezoekt. Zie je meer bloeiende planten in de stad of in de tuin dan op het platteland of op de hei?
Mag je met een groep op pad gaan?
Natuurlijk! Samen op pad gaan is altijd leuker. Kijk in onze activiteitenagenda welke excursies bij jou in de buurt er zijn, of organiseer zelf een wandeling met vrienden of familie.
Wat als er sneeuw ligt?
Kies voor de wandeling op een moment dat er geen sneeuw ligt. Ligt er wel sneeuw, probeer dan een foto te maken van een ingesneeuwde, maar nog goed herkenbare, bloeiende plant en stuur die naar ons op!
Waar moet ik zoeken na een vorstperiode?
Half december heeft het een aantal dagen licht gevroren. Bloeiende planten zijn daarom tijdelijk minder goed te vinden. De belangrijkste tips bij het zoeken naar winterbloeiers:
  1. Zoek op beschutte plekken. Onder bomen, naast en half onder struiken is de warmteuitstraling minder en heeft het dus minder hard gevroren. 
  2. Zoek dicht langs gevels van gebouwen. Ook daar is het iets warmer. We isoleren onze woningen steeds beter, maar een beetje warmte ontsnapt en zorgt dat het net niet vriest.
  3. Zoek langs de kust. Van Cadzand tot Schiermonnikoog was het gemiddeld 2 graden warmer dan in de rest van het land. Hier heeft het ook minder gevroren. Vorig jaar werden de meeste bloeiende planten in Zuid-Holland en Zeeland gevonden.

 

Staat je vraag er niet bij? 

 

Stuur een e-mail naar: plantenjacht@floron.nl of stel je vraag op Facebook. Tijdens de kerstvakantie houden de medewerkers van FLORON e-mail, Facebook en Twitter in de gaten. Je kunt ons in die periode niet telefonisch bereiken.

 

Persvragen? Mail naar plantenjacht@floron.nl en we nemen direct contact op.

Privacybeleid© 2023 FLORON
Naar boven