Activiteiten

Datum: zondag 25 april 2021 00:00 Download agenda-item

Nationale Dag van de Paardenbloem

Zondag 25 april — Nationale Dag van de Paardenbloem

 

Uitgeroepen door Herbarium Frisicum en Taraxacum Nederland

Met gebundelde krachten lanceren Herbarium Frisicum en Taraxacum Nederland, gezamenlijk de tweede editie van de Nationale Dag van de Paardenbloem. De laatste zondag van april, dit jaar op 25 april, is vanaf 2020 door het leven gegaan als de Nationale Dag van de Paardenbloem. Deze doodgewone plant die met zijn stevige penwortel altijd zo vastzit tussen de tegels op je trottoir of in tuin en park is eigenlijk een heel bijzondere en veelzijdige plant. En dat gaan we landelijk onder de aandacht brengen. Helaas moeten wij ook dit jaar ons weer aanpassen door de corona epidemie. We roepen daarom iedereen die dag op foto’s van paardenbloemen te maken en met ons te delen via herbariumfrisicum@gmail.com of #dagvanpaardenbloem2021 op social media.

De paardenbloem boegbeeld van de biodiversiteit

“Helaas komt de paardenbloem steeds minder voor”, vertelt paardenbloemenexpert Karst Meijer van Herbarium Friscum. Als het aan Karst ligt, stoppen we met dat oeverloze maaien van bermen en velden en laten we de paardenbloem weer gewoon stáán. “Trouwens, dé paardenbloem bestaat niet. Er zijn vele honderden soorten, Nederland kent er ruim 250. Zag je vroeger een compleet geel gekleurd weiland, dan stonden daar niet één soort, maar wel zestig verschillende soorten in”, aldus Karst.   “We krijgen alleen onze weidevogels weer terug door de terugkomst van de paardenbloemen in de weilanden”. De paardenbloem komt er qua reputatie tamelijk bekaaid af. Volledig onterecht, want de paardenbloem is zo belangrijk voor onze insecten en vlinders.

De paardenbloem is de drager van de biodiversiteit!

Doe mee met #dagvanpaardenbloem2021
We nodigen iedereen die geïnteresseerd is in de waarde van wilde planten in de uit om mee te helpen aan een paardenbloem take-over op social media op de tweede Nationale Dag van de Paardenbloem. Laat de paardenbloem eens een keer aan het woord en opkomen voor de Nederlandse natuur. Hoe? Op 25 april neem je een of meerdere foto‘s van paardenbloemen. Dat mag overal; in je achtertuin, tussen stoeptegels bij de lantaarnpaal of misschien kom je wel een paardenbloem tegen op een onverwachte locatie tijdens je ‘frisse neus’ - wandeling.  Ga niet onnodig het huis uit, maar kijk vooral op de plekken rondom je huis. Plaats de gemaakte foto’s op Instagram en/of Facebook met je locatie en gebruik #dagvanpaardenbloem2021. Op deze manier kunnen wij alle prachtige kiekjes bewonderen en vastleggen in een digitaal paardenbloemenarchief en krijgen we verder een beter inzicht in de verspreiding van de soorten. 

Meer informatie over deze social media actie, vind je op www.taraxacumnederland.nl

 

Wie zijn de initiatiefnemers?

Karst Meijer

Paardenbloem deskundige van het eerste uur, Karst Meijer van Herbarium Frisicum is één van de aanjagers van de Nationale Dag van de Paardenbloem. In 2019 ontdekte Karst een hele zeldzame paardenbloem op Schiermonnikoog, namelijk de Gevlekte paardenbloem.

https://nos.nl/artikel/2284393-veld-vol-zeldzame-paardenbloemen-gevonden-op-schiermonnikoog.html

www.taraxacumnederland.nlPrivacybeleid© 2022 FLORON
Naar boven