Activiteiten

 

In de agenda vind je in het bloeiseizoen veel excursies van FLORON-districten (D1 t/m D23), waarbij de nadruk ligt op het inventariseren van wilde planten.

Jaarlijks zijn er tientallen dag- en avondexcursies, enkele inventarisatiekampen en ook diverse lezingen en regionale cursussen. In december is er het jaarlijkse Flora Festival.

Rond de jaarwisseling zijn er winterwandelingen voor de Eindejaars Plantenjacht.

 

 

 

FLORON-kampen

Een heel weekend planten inventariseren. Onze FLORON-kampen zijn al jaren lang ontzettend populair. Aan de weekenden nemen gewoonlijk enkele tientallen floristen deel uit het hele land. Overdag ga je in kleine groepjes kilometerhokken inventariseren. 's Avonds eet je gezamenlijk, daarna zijn er lezingen of determineer je lastige planten onder het genot van een drankje. Wil je je plantenkennis verbeteren of beginnen met het zelfstandig inventariseren van kilometerhokken, dan is dit de ideale leerschool. De weekenden staan garant voor een hoop planten en gezelligheid. We streven ernaar de kosten voor deelname zo laag mogelijk te houden. Stichting FLORON ondersteunt de FLORON-kampen daarom financieel. Verder hanteren we ook nog een kortingsregeling voor de volgende groepen:

  1. Jongeren, niet ouder dan 30 jaar (te peilen op 1 januari van het betreffende jaar);
  2. Deelnemers aan een lopende FLORON-Basiscursus;
  3. Eerstekeerdeelnemers aan een FLORON-kamp.

De kortingen (à € 20) kunnen niet gestapeld worden.
Wel kun je in een jaar korting krijgen voor deelname aan meerdere weekenden als je tot groep 1 of 2 hoort.

Datum evenement: vrijdag 13 september 2024 12:00 Exporteren evenement

FLORON-kamp Schiermonnikoog (VOL)

FLORON-kamp Schiermonnikoog, van vrijdag 13 tot zondag 15 september 2024 -> VOLGEBOEKT, er zijn helaas geen plaatsen meer!

Hoe en wat?
Als we dit jaar de flora van Schiermonnikoog integraal gaan inventariseren, is dat de start van de derde reeks Waddeninventarisaties die de Fryske Feriening foar Fjildbiology (FFF) vanaf 1989 in samenwerking met FLORON organiseert*. De kampen hebben altijd grote belangstelling genoten.

Ons onderkomen is de Kooiplaats, waar 36 bedden beschikbaar zijn en waar voor een tiental tenten ruimte beschikbaar is. Dat beperkt het aantal deelnemers tot een kleine vijftig personen.
Meld je dus vroegtijdig aan, en geef aan of je wilt kamperen.
Je kunt trouwens ook tegen lagere kosten deelnemen als je een eigen onderdak kunt regelen.

September is de mooie tijd voor de herkenning van veel kwelder- en kustsoorten. Er valt dus op dat gebied veel te leren.
Het eiland telt 33 goed gevulde hokken en een stuk of elf hokken met minder dan de helft aan begroeide oppervlakte. Op Schier is Natuurmonumenten dé  terreinbeheerder. We onderhouden goede contacten met hen.
We gaan ervan uit dat we die hokken in één kamp klaar krijgen, in de bekende opzet van kleine groepen met ten minste één expert.

Wat gaat dat kosten?
De eilanden zijn duur wat betreft verblijfsaccommodatie, en dan komen er nog bijzondere kosten bij (zoals veerboot en fietshuur). We kunnen nog geen gedetailleerde opgave van de kosten per deelnemer geven. Maar reken op ca. € 80 voor het verblijf en verzorgde ontbijt en lunch.
Voor de zelf te regelen boot en huurfiets.zie je hier de prijzen…

Kosten Boot-
retourticket                       € 19.55
eigen fiets mee                 € 12,15
https://www.wpd.nl/schiermonnikoog/veerdienst/

Fiets huren
Voor het hele weekend:
gewone fiets                      vanaf € 19
elektrische fiets                 vanaf € 38
https://soepboer.fietsreserveren.nl/

De deelnemers bekostigen zelf het avondeten bij horeca naar keuze.

Zo gauw we zicht hebben op de definitieve kosten, geven we dat door.
Wie zulke bedragen redelijkerwijs niet op kan brengen, maar toch graag betrokken is bij deze vorm van citizen-science, bieden we aan te bekijken hoe we in de kosten tegemoet kunnen komen. Schaam je daar niet voor! Neem dan contact op met Gertie Papenburg.
Wie voor het eerst deelneemt aan een FLORON-kamp en/of jonger is dan 30 jaar, krijgt € 20 korting.

Namens D3-4, Gertie Papenburg  gmgjtp@xs4all.nl  06 2362 7840
 

-----------------

*Vanaf de eindjaren ’80 heeft de FFF in nauwe samenwerking met FLORON kampen georganiseerd om de Waddeneilanden integraal te inventariseren.
De eerste ronde, vanaf 1989, is in z’n geheel georganiseerd door Jacob Koopman. Ook het niet-Friese Texel werd geïnventariseerd. De eilanden werden afhankelijk van hun grootte in één of twee kampen gedaan. Overgebleven hokken werden wel vanuit D 3-4 in aparte bezoeken gedaan.
De tweede ronde is gestart in 2006 en werd afgesloten met Amelandkamp-2 in 2022. Texel is in deze ronde niet opnieuw geïnventariseerd.

 

Vorig artikel Excursie Appingedam
Volgend artikel Euregionale botanische bijeenkomst over de Grensmaas

 

 

 

 Privacybeleid© 2024 FLORON
Naar boven