Basiscursus flora 2023

Wil je wilde planten in Nederland bij naam kennen en leren determineren? Dan ben je bij FLORON aan het juiste adres. We organiseren in 2023 opnieuw onze online Basiscursus flora. 

Aanmelden voor de cursus is gesloten, we laten geen nieuwe cursisten meer toe. In december kun je je weer aanmelden voor het nieuwe seizoen.  Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven
 

Ben je al cursist? Ga naar de cursuswebsite

 

 

Eenvoudig planten leren herkennen

De cursus is een praktische cursus voor iedereen die wilde planten wil leren herkennen. Voorkennis is niet noodzakelijk. Tijdens de cursus leer je verrassend snel wilde bloemen en veel voorkomende bomen, struiken en grassen op naam te brengen. Je verrijkt je botanische woordenschat met termen als “steunblad” en “stroschub”. De lessen volg je vanuit huis, want de cursus wordt digitaal gegeven. Na 14 lessen ben je helemaal thuis in het determineren en heeft jouw soortenkennis een hoger niveau. Zo leer je op een leuke manier wilde planten herkennen en determineren.

Studiemethode

Na aanmelding krijg je half maart lesmateriaal thuisgestuurd. Van eind maart tot begin juli krijg je 14 lessen bestaande uit video's over verschillende onderwerpen die je in je eigen tempo kunt volgen. De lessen volg je op je computer, laptop of tablet. Per les krijg je een huiswerkopdracht die je zelfstandig uit kunt voeren. Ook geven we je verdiepende lesstof mee. Docent van de Basiscursus Flora is botanicus Stef van Walsum van FLORON. Heb je de huiswerkopdrachten met voldoende resultaat gemaakt, dan krijg je na afloop een deelnamecertificaat thuisgestuurd.

Ruim 2400 cursisten volgden deze cursus. Met onze cursusmethode hadden we daarvoor we ook al tien jaar ervaring bij lokale natuurverenigingen. FLORON-medewerkers hebben in het verleden floracursussen begeleid voor studenten aan de Universiteit Leiden, Radboud Universiteit en Universiteit van Amsterdam.

Niet verplicht, maar wel heel leuk is meedoen in de speciale discussiegroep op Facebook zodat je in contact komt met andere cursusdeelnemers en ervaringen en vragen kunt uitwisselen.

 

 

Inhoud van de cursus

Met de basiscursus leer je families en soorten herkennen, maar ook determineren met behulp van determinatiesleutels. In het lesmateriaal van deze cursus komt een breed scala aan onderwerpen. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet:

 • Botanische woordenschat
 • Determineren van planten met de flora
 • Herkennen van de tien grootste plantenfamilies
 • Herkennen van de vijftig algemeenste plantensoorten
 • Je gaat zelfstandig speuren naar planten bij jou in de buurt
 • Hulpmiddelen om je kennis over planten verder te verdiepen
 • Hoe je plantenkennis kunt gebruiken om de natuur te beschermen
 • Waar je andere plantenkenners kunt ontmoeten en wat zij doen

De inhoud van de lessen is afgestemd op planten die op dat moment in bloei staan. De cursus is samengesteld door een team van ervaren docenten en plantenkenners.

Met deze cursus ben je klaar om aan de slag te gaan met vrijwilligersprojecten zoals ‘de Nectarindex’ en je kennis verder uitbouwen door mee te doen met de activiteiten van FLORON en lokale natuurorganisaties, zoals KNNV en IVN.

De Basiscursus flora in 14 lessen

De cursus start op woensdag 22 maart en eindigt 5 juli 2023. Elke week krijg je een half uur les via onze digitale leeromgeving. De lesvideo's en verdiepingsstof kun je op elk gewenst moment en in je eigen tempo bekijken. Elke week is er ook een huiswerkopdracht waarmee je de ene week enkele minuten, en andere weken een paar uur mee kwijt bent. Je kunt de opdrachten in je eigen tempo maken, maar zorg wel dat je ze aan het einde van de cursus af hebt.

Les 1    Introductie en sporenplanten (22 maart)
Les 2    Botanische termen (5 april)
> Online bijeenkomst met plantenquiz via Zoom (13 april)
Les 3    Leren determineren en voorjaarsflora (19 april)
Les 4    Ruwbladigenfamilie (26 april)
Les 5    Kruisbloemenfamilie en floradistricten (3 mei)
Les 6    Ranonkelfamilie (10 mei)
Les 7    Grassenfamilie (17 mei)
Les 8    Anjerfamilie en cypergrassenfamilie (24 mei)
Les 9    Schermbloemenfamilie en waterplanten (31 mei)
Les 10  Vlinderbloemen, bomen en struiken (7 juni)
Les 11  Rozenfamilie en beschermde soorten (14 juni)
Les 12  Lipbloemenfamilie en invasieve soorten (21 juni)
Les 13  Composietenfamilie (28 juni)
Les 14  Kleine families en lastige soortgroepen (5 juli)
> Online bijeenkomst met plantenquiz via Zoom (12 juli)

Stef van Walsum is docent van de Basiscursus Flora.

Kosten

Lesgeld

€ 119 euro - Je ontvangt een lespakket en een gratis abonnement op ons tijdschrift PLANTEN (het abonnement stopt vanzelf).

€ 15 euro - Speciale aanbieding: meerprijs voor een triplet inslagloep met 10x vergroting en LED-verlichting en FLORON-loepkoord. Bestel je nu geen loep, maar wil je 'm later alsnog hebben, dan kun je deze aanschaffen voor € 31,- (inclusief verzendkosten) in onze webshop.

Aanbieding voor organisaties: Volgen vijf medewerkers deze cursus? Dan doet de vijfde persoon gratis mee. Neem contact op met info@floron.nl als je hiervan gebruik wilt maken.

Je betaalt op de cursuswebsite met iDEAL (Nederland) of Bancontact (België) of een bankoverschrijving (voor bedrijven, en deelnemers uit andere landen). Het betalingsbewijs (btw-factuur) ontvang je direct na betaling per e-mail. Uiterlijk een week voor de start versturen we het cursuspakket.

Heb je een offerte nodig voor de baas? Maak dan eerst een account aan op de cursuswebsite en stuur een mailtje met je verzoek naar info@floron.nl.

Inbegrepen in het cursuspakket

 • Welkomstbrief
 • Cursusprogramma met een handleiding om je op weg te helpen met het volgen van de cursus
 • Herkenningskaarten
 • Informatie over projecten van FLORON
 • Een streeplijst voor het inventariseren van planten
 • Een loep, als je die hebt besteld.

Het volgende moet je zelf aanschaffen

Is de hoogte van het lesgeld voor jou een bezwaar? Vraag dan of je werkgever of opleiding wil meebetalen. We bieden geen korting.

Vragen?

Is het nog niet helemaal duidelijk? Stel je vraag aan Stef via info@floron.nl .

Tijdens de cursus werken we met de 24e editie van Heukels' Flora of naar keuze de 14e druk van de Veldgids Nederlandse Flora.

Privacybeleid© 2023 FLORON
Naar boven