Activiteiten

Datum: maandag 25 december 2023 00:00 Download agenda-item

10e Eindejaars Plantenjacht

Doe mee met de tiende editie van de Eindejaars Plantenjacht! We gaan op zoek naar bloeiende planten in een ogenschijnlijk onmogelijke periode: midden in de winter, rond de feestdagen. We zijn benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. 

We verwachten deze winter aardig wat bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken, zoals we in eerdere jaren hebben gezien.

Doe mee! De regels zijn eenvoudig:

  • Kies een moment van 25 december (Eerste Kerstdag) t/m 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan (geen tuinplanten). Je hoeft geen aantallen te noteren. Gebruik de zoekkaart hieronder om planten op naam te brengen.
  • Geef de resultaten door aan FLORON. Laat ook zien wat je gevonden hebt op Twitter met #plantenjacht. En deel je mooiste foto's op onze Facebook-pagina of die van jezelf. Zo maak je andere natuurliefhebbers enthousiast om ook mee te doen.

Invoeren met de VERA-app

In de VERA-app van FLORON verschijnt op Eerste Kerstdag het formulier Eindejaars Plantenjacht om waarnemingen door te geven. Het is heel laagdrempelig: je hoeft geen account te maken om mee te doen en je kunt anoniem deelnemen. Download de VERA-app alvast (alleen beschikbaar voor Android).

Verbeter je plantenkennis

Florist Hanneke Waller maakte een presentatie met 139 dia's over de plantenjacht, waarin alle algemene winterbloeiers staan uitgelegd. 
Download de presentatie (pdf, 17 MB).

Klik hier voor meer informatie over de Plantenjacht!

Vorige Flora Festival
Volgende Plantenjacht Naarden met IVN Gooi


Privacybeleid© 2023 FLORON
Naar boven