Zoek van Kerst tot dinsdag 3 januari 2017 naar bloeiende planten

FLORON organiseert voor de derde maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van zondag 25 december tot dinsdag 3 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. We zijn benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien.

Door het relatief warme weer verwachten we die jaar een recordaantal plantensoorten bloeiend te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen mogelijk ook de echte voorjaarsbloeiers al wat eerder te bloeien op een zonnig en beschut plekje.

De Eindejaars Plantenjacht is een mooie aanleiding om na een overdadige brunch erop uit te trekken en de bloeiende planten te noteren die je tegenkomt in het bos, op de hei of tijdens een blokje rond in stad of dorp. Ook in je tuin kunnen bloeiende planten aanwezig zijn.

Iedereen kan meedoen. De regels zijn eenvoudig:

  • Kies een moment van zondag 25 december (Eerste Kerstdag) t/m dinsdag 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan. Losse foto's en meldingen van bloeiende planten mogen ook. Je hoeft geen aantallen te noteren.
  • Geef de resultaten door aan FLORON door het meldingsformulier in te vullen. Melden via Twitter mag ook met #plantenjacht. Je kunt ook een berichtje plaatsen op onze Facebook-pagina.
  • Tel je de bloeiende planten in je tuin? Voer dan je waarnemingen in op tuintelling.nl.

Resultaten
FLORON laat gedurende de Eindejaars Plantenjacht de mooiste en opvallendste inzendingen zien, onder andere via Facebook, Vroege Vogels en tuintelling.nl.

Resultaten 2015

FLORON organiseerde voor de tweede maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van vrijdag 25 december tot zondag 3 januari gingen plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten.

Download het rapport met de resultaten van 2015


De belangrijkste conclusies op een rij

  1. Door het warme winterweer bloeiden er twee keer zoveel soorten
  2. Tijdens een wandeling van een uur telden plantenliefhebbers gemiddeld 16 bloeiende plantensoorten. Vorig jaar waren dat er gemiddeld 10.
  3. Dit jaar stonden er eind december bijna 5 x zoveel voorjaarsplanten in bloei, bijvoorbeeld Hazelaar, Speenkruid en Sneeuwklokjes. In tuinen bloeide Mahonie veel vaker dan vorig jaar.
  4. Aan de Eindejaars Plantenjacht deden 1040 personen mee. Zij verzamelden 27014 waarnemingen van bloeiende planten door het hele land. 

Op de kaart hieronder staan de resultaten ook vermeld, maar daarbij hebben we de waarnemingen van tuintelling.nl weggelaten. De aantallen deelnemers en waarnemingen zijn dus wat lager.

FLORON's Eindejaars Plantenjacht wordt mede mogelijk gemaakt door de Van der Hucht de Beukelaar Stichting. In 2014 en 2015 steunden het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Fondsen KNNV dit evenement.

   

Om de meest algemene winterbloeiers te herkennen hebben we een zoekkaart gemaakt. Download de Zoekkaart Winterplanten   

Veelgestelde vragen

Waarom een Eindejaarsplantenjacht?

Omdat we graag willen weten welke planten er midden in de winter nog bloeiend te vinden zijn. Daar weten we verrassend genoeg maar heel weinig van omdat er in de winter maar weinig naar planten wordt gekeken. En daar willen we met deze plantenjacht verandering in brengen.

Wat doen we met de gegevens?

Van de ingestuurde soortenlijstjes maken we een lijst van alle gevonden soorten. In januari maken we de eindstand bekend via Vroege Vogels en Natuurbericht. We kijken ook wat voor soort planten het zijn. Zijn het typische voorjaarsbloeiers? Gaat het om soorten die pas in de nazomer bloeien? Of zijn het soorten die bijna het hele jaar door bloeiend te vinden zijn? Bloeien in tuinen heel andere planten dan elders?

Zijn de tellingen wil betrouwbaar?

De tellingen die hier op de website staan, zijn nog niet gecontroleerd. We controleren de waarnemingen met de bekende verspreidingspatronen van plantensoorten. Zo kunnen we de belangrijkste invoerfouten opsporen en weglaten bij de analyse. Het aantal gemelde soorten zal daardoor wat lager uitvallen. De ervaring leert dat de deelnemers algemene plantensoorten goed kennen. Ook worden er weinig fouten gemaakt met de datum en locatie.

Hoe gebruiken jullie meldingen van Facebook en Twitter?

We slaan meldingen uit Twitter en Facebook automatisch op met speciale software. Hiermee maken we na afloop lijstjes van de meest genoemde soorten. Gebruik op Twitter altijd #plantenjacht in je bericht, anders kunnen we de melding niet vinden.

Zijn er nog andere manieren om waarnemingen te melden?

Voor de einduitslag nemen we alleen de volgende bronnen mee: het meldingenformulier op deze website, tuintelling.nl, Twitter (met #tuintelling), Facebook (alleen op onze Facebook-pagina) en PlantObs.

Kun je meerdere keren meedoen?

Ja, je kunt zo vaak meedoen als je wilt. Probeer dan te variëren in het gebied dat je bezoekt. Zie je meer bloeiende planten in de stad of in de tuin dan op het platteland of op de hei?   

Mag je met een groep op pad gaan? 

Ga gerust met meerdere personen op plantenjacht! Met z’n tweeën zie je vaak meer. Wil je met een echte plantenkenner op stap, dan staan op de agenda meerdere wandelingen waarbij je je kunt aansluiten.

Wat als er sneeuw ligt?

Kies voor de wandeling op een moment dat er geen sneeuw ligt. Ligt er wel sneeuw, probeer dan een foto te maken van een ingesneeuwde, maar nog goed herkenbare, bloeiende plant en stuur die naar ons op!

Stuur gegevens direct in

Je kunt waarnemingen doorgeven tot dinsdag 3 januari. Daarna verwerkt FLORON de gegevens tot een rapport en Natuurbericht dat kort daarop zal verschijnen.

Staat he vraag er niet? 

Stuur een e-mail naar: plantenjacht@floron.nl of stel je vraag op Facebook. Tijdens de kerstvakantie houden de medewerkers van FLORON e-mail, Facebook en Twitter in de gaten. Je kunt ons in die periode niet telefonisch bereiken.


Persvragen? Mail naar plantenjacht@floron.nl.

Resultaten 2014

FLORON heeft een rapport (pdf) gemaakt met de resultaten van de Eindejaarsplantenjacht van 2014. Op Natuurbericht.nl verscheen hierover een persbericht. Veel deelnemers hebben op de Facebook-pagina van FLORON mooie winterse foto's van bloeiende planten gedeeld. Ook op Twitter zijn mooie plaatjes te vinden als je zoekt met hashtag #plantenjacht.