Zoek van Kerst tot 3 januari naar bloeiende planten


Ook dit jaar komt er weer een Eindejaars Plantenjacht van 25 december t/m 3 januari 2019!


FLORON organiseerde afgelopen winter voor de vierde maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van Kerst tot 3 januari gingen plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. We zijn benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien.

We verwachten deze winter aardig wat bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen  voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken, zoals we in eerdere jaren hebben gezien.

De Eindejaars Plantenjacht is een mooie aanleiding om er samen gezellig op uit te trekken en de bloeiende planten te noteren die je tegenkomt in het bos, op de hei of in stad of dorp.


Wil je een plantenjacht-wandeling organiseren? Vul het aanmeldingsformulier in.


Doe mee! De regels zijn eenvoudig:

  • Kies een moment van 25 december (Eerste Kerstdag) t/m 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan. Je hoeft geen aantallen te noteren. Gebruik de zoekkaart hiernaast om planten op naam te brengen.
  • Geef de resultaten door aan FLORON door het meldingsformulier in te vullen. Laat ook zien wat je gevonden hebt op Twitter met #plantenjacht. En deel je mooiste foto's op onze Facebook-pagina. Zo maak je andere natuurliefhebbers enthousiast om ook mee te doen.

Winterbloeiers herkennen

Resultaten Plantenjacht december 2017

Download het rapport met de resultaten van de Eindejaars Plantenjacht 2017  (5 januari 2018)

Beluister het interview op Vroege Vogels (7 januari 2018)De plantenjacht is nu voorbij, daarom kun je geen waarnemingen meer invoeren.

Veelgestelde vragen

Omdat we graag willen weten welke planten er midden in de winter nog bloeiend te vinden zijn. Daar weten we verrassend genoeg maar heel weinig van omdat er in de winter maar weinig naar planten wordt gekeken. En daar willen we met deze plantenjacht verandering in brengen.


Staat je vraag er niet bij? 

Stuur een e-mail naar: plantenjacht@floron.nl of stel je vraag op Facebook. Tijdens de kerstvakantie houden de medewerkers van FLORON e-mail, Facebook en Twitter in de gaten. Je kunt ons in die periode niet telefonisch bereiken.

 

Persvragen? Mail naar plantenjacht@floron.nl en we nemen direct contact op.

De FLORON's Eindejaars Plantenjacht werd in 2014 en 2015 opgezet met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Fondsen KNNV en de Van der Hucht de Beukelaar Stichting.