Eindejaars Plantenjacht 2017

Ook in 2017 organiseert FLORON weer de Eindejaars Plantenjacht. We roepen iedereen op om tussen 25 december en 3 januari één uur lang op zoek te gaan naar bloeiende planten.
Wil jij alleen of met de leden van je natuurvereniging een plantenjachtwandeling organiseren? Meld het dan aan plantenjacht@floron.nl en vermeld datum en tijd, plaats, startpunt en je e-mailadres of telefoonnummer zodat mensen zich kunnen opgeven. Wij nemen de activiteit dan op in ons winterprogramma en geven er ruchtbaarheid aan.
Wil je mee met een plantenjachtwandeling? Hieronder vind je een overzicht van de wandelingen die georganiseerd worden. Er komen nog wandelingen bij, dus kom nog eens terug op deze website! Volg ons op facebook om op de hoogte te blijven!

 

MAANDAG 25 DECEMBER

WOENSDAG 27 DECEMBER

DONDERDAG 28 DECEMBER

VRIJDAG 29 DECEMBER

ZATERDAG 30 DECEMBER

DINSDAG 2 JANUARI

WOENSDAG 3 JANUARI

Resultaten 2016

FLORON organiseerde voor de derde maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van zondag 25 december 2016 tot woensdag 3 januari 2017 gingen plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten.

Download het rapport met de resultaten van 2016


De belangrijkste conclusies op een rij

 1. Door het koude winterweer bloeiden er eind 2016 de helft minder plantensoorten dan vorig jaar, en ongeveer evenveel als in 2014
 2. Tijdens een wandeling van een uur telden plantenliefhebbers gemiddeld 11 bloeiende plantensoorten. In 2015 waren dan er 16, en in 2014 gemiddeld 10.
 3. De top-3 van winterbloeiers is compleet gewijzigd ten opzichte van eerdere jaren: 1. Straatgras 2. Madeliefje 3. Klein kruiskruid. Paardenbloem stond altijd in de top-3, maar is nu verdwenen naar de zesde plaats. Er stonden eind december 2016 vooral veel minder voorjaarsplanten in bloei dan in 2015.
 4. Aan de Eindejaars Plantenjacht deden 350 personen mee. Zij verzamelden 6980 waarnemingen van bloeiende planten door het hele land. Door het zeer koude weer waren bloeiende planten veel lastiger te vinden en was het ook niet zo aantrekkelijk om een wandeling te maken. Vandaar dat het deelnemersaantal een stuk lager ligt dan vorig jaar.
 5. De langste lijst was met 46 soorten (Teddy Dolstra, Drachten) de helft korter dan vorig jaar.
Om de meest algemene winterbloeiers te herkennen hebben we een zoekkaart gemaakt. Download de Zoekkaart WinterplantenResultaten 2015

FLORON organiseerde voor de tweede maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van vrijdag 25 december 2015 tot zondag 3 januari 2016 gingen plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten.

Download het rapport met de resultaten van 2015


De belangrijkste conclusies op een rij

 1. Door het warme winterweer bloeiden er eind 2015 twee keer zoveel soorten dan eind 2014
 2. Tijdens een wandeling van een uur telden plantenliefhebbers gemiddeld 16 bloeiende plantensoorten. In 2014 waren dat er gemiddeld 10.
 3. Er stonden eind december 2015 bijna 5 x zoveel voorjaarsplanten in bloei dan in 2014, bijvoorbeeld Hazelaar, Speenkruid en Sneeuwklokjes. In tuinen bloeide Mahonie veel vaker dan vorig jaar.
 4. Aan de Eindejaars Plantenjacht deden 1040 personen mee. Zij verzamelden 27014 waarnemingen van bloeiende planten door het hele land.

Resultaten 2014

FLORON heeft een rapport (pdf) gemaakt met de resultaten van de Eindejaarsplantenjacht van 2014. Op Natuurbericht.nl verscheen hierover een persbericht. Veel deelnemers hebben op de Facebook-pagina van FLORON mooie winterse foto's van bloeiende planten gedeeld. Ook op Twitter zijn mooie plaatjes te vinden als je zoekt met hashtag #plantenjacht.

Veelgestelde vragen

Waarom de Eindejaars Plantenjacht?

Omdat we graag willen weten welke planten er midden in de winter nog bloeiend te vinden zijn. Daar weten we verrassend genoeg maar heel weinig van omdat er in de winter maar weinig naar planten wordt gekeken. En daar willen we met deze plantenjacht verandering in brengen.

Wat doen we met de gegevens?

Van de ingestuurde soortenlijstjes maken we een lijst van alle gevonden soorten. In januari maken we de eindstand bekend via Vroege Vogels en Natuurbericht. We kijken ook wat voor soort planten het zijn. Zijn het typische voorjaarsbloeiers? Gaat het om soorten die pas in de nazomer bloeien? Of zijn het soorten die bijna het hele jaar door bloeiend te vinden zijn? Bloeien in tuinen heel andere planten dan elders?

Zijn de tellingen wel betrouwbaar?

De tellingen die hier op de website staan, zijn nog niet gecontroleerd. We controleren de waarnemingen met de bekende verspreidingspatronen van plantensoorten. Zo kunnen we de belangrijkste invoerfouten opsporen en weglaten bij de analyse. Het aantal gemelde soorten zal daardoor wat lager uitvallen. De ervaring leert dat de deelnemers algemene plantensoorten goed kennen. Ook worden er weinig fouten gemaakt met de datum en locatie.

Tellen uitgebloeide planten mee?

Nee, tel alleen bloeiende planten en grassen. Duidelijk dode planten, planten met alleen zaden tellen niet mee. Bij grassen, zoals straatgras kun je controleren of er meeldraden uit de aartjes steken.

Zijn er nog andere manieren om waarnemingen te melden?

Voor de einduitslag nemen we alleen de volgende bronnen mee: het meldingenformulier op deze website, tuintelling.nl en de NOVA-app (alleen met stadium: bloeiend). Vorig jaar ontvingen we nog maar heel weinig extra waarnemingen via Twitter en Facebook, vandaar dat we die nu niet meer meenemen.

Kun je meerdere keren meedoen?

Ja, je kunt zo vaak meedoen als je wilt. Probeer dan te variëren in het gebied dat je bezoekt. Zie je meer bloeiende planten in de stad of in de tuin dan op het platteland of op de hei?   

Mag je met een groep op pad gaan? 

Ga gerust met meerdere personen op plantenjacht! Met z’n tweeën zie je vaak meer. Wil je met een echte plantenkenner op stap, dan staan op de agenda meerdere wandelingen waarbij je je kunt aansluiten.

Wat als er sneeuw ligt?

Kies voor de wandeling op een moment dat er geen sneeuw ligt. Ligt er wel sneeuw, probeer dan een foto te maken van een ingesneeuwde, maar nog goed herkenbare, bloeiende plant en stuur die naar ons op!

Waar moet ik zoeken na een vorstperiode?

In de laatste week van november en de eerste week van december heeft het een aantal dagen flink gevroren. Bloeiende planten zijn daarom niet zoveel te vinden als een jaar geleden. De belangrijkste tips bij het zoeken naar winterbloeiers:

 1. Zoek op beschutte plekken. Onder bomen, naast en half onder struiken is de warmteuitstraling minder en heeft het dus minder hard gevroren. 
 2. Zoek dicht langs gevels van gebouwen. Ook daar is het iets warmer. We isoleren onze woningen steeds beter, maar een beetje warmte ontsnapt en zorgt dat het net niet vriest.
 3. Zoek langs de kust. Van Cadzand tot Schiermonnikoog was het gemiddeld 2 graden warmer dan in de rest van het land. Hier heeft het ook minder gevroren. Vorig jaar werden de meeste bloeiende planten in Zuid-Holland en Zeeland gevonden.

Stuur gegevens direct in

Je kunt waarnemingen doorgeven tot een dag na de plantenjacht. Daarna verwerkt FLORON de gegevens tot een rapport en Natuurbericht dat kort daarop zal verschijnen.

Staat je vraag er niet bij? 

Stuur een e-mail naar: plantenjacht@floron.nl of stel je vraag op Facebook. Tijdens de kerstvakantie houden de medewerkers van FLORON e-mail, Facebook en Twitter in de gaten. Je kunt ons in die periode niet telefonisch bereiken.

 

Persvragen? Mail naar plantenjacht@floron.nl en we bellen direct terug.

FLORON's Eindejaars Plantenjacht wordt mede mogelijk gemaakt door de Van der Hucht de Beukelaar Stichting. In 2014 en 2015 steunden het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Fondsen KNNV dit evenement.