Contact

Website van FLORON-district 23
 
Districtscoördinator:

Jacques Rovers
Heusdenhoutseweg 48
4817 NC Breda

tel. 076-5875353
jarovers@ziggo.nl

Teamleden:

Johan van Laerhoven
Prof. Cobbenhagenlaan 434
5037 DJ Tilburg
tel. 06-33737970
thesnowfox@zonnet.nl

Rob Vereijken
Pironstraat 7
5041 GJ Tilburg
tel. 013-5438841
rob.vereijken@planet.nl

Anne Marie Beeke
Kastanjegaard 1
5051 XS  Goirle
tel. 06-30409583
annemariebeeke@gmail.com

Activiteiten D23

FLORON District 23 - Noord-Brabant Baronie

Organisatie

Veel van het inventarisatiewerk vindt plaats via de plantenwerkgroepen van de natuurverenigingen. Daarnaast leveren meerdere floristen, via streeplijsten of individuele meldingen een bijdrage aan het in beeld brengen van de flora in dit district. Er is een nauwe samenwerking met de in de regio aanwezige natuurbeherende organisaties. Er is samenwerking met plantenwerkgroepen van KNNV-afd. Breda, Heemkundekring Baarle-Nassau, natuurvereniging Mark en Leij. Verder leden van KNNV afdeling Tilburg en natuurvereniging Altenatuur.

Karakteristiek

Het district ligt globaal tussen Breda aan de westzijde (grens A16) en Berkel-Enschot/Hilvarenbeek aan de oostzijde. In het noorden is de grens ter hoogte van Werkendam/Zuilichem, in het zuiden vormt de Belgische grens met plaatsen als Baarle-Nassau en Hooge en Lage Mierde de afscheiding. Het noordelijk gedeelte behoort tot het Fluviatiel district met in het noordwesten het Nationaal Park de Biesbosch. Ten oosten hiervan ligt een rivierenlandschap tussen de Afgedamde Maas en de Bergsche Maas met kleine natuurgebieden. Tussen Terheijden en Sprang-Capelle, op de grens van klei en zand, bevindt zich de "Naad van Brabant", een kwelgebied dat ook nu nog een bijzondere flora herbergt. Het zuiden behoort tot het Pleistoceen district met beekdalen, afgewisseld met meestal droge en soms vochtige bossen, heide en veelal kleine vennen. Tot het urbane district behoren Breda en Tilburg, beide steden zijn rijk aan "nieuwere" soorten.Knolsteenbreek komt op diverse plaatsen in het district voor.Gevlamde fijnstraal, vaak te zien in het “stenige” gebied van de steden.

 

Bijzondere waarnemingen
Doordat het internet tegenwoordig overal voor gebruikt kan worden hebben we als district een eigen stukje aangemaakt op de website van waarneming.nl. Hierin staan alle plantenwaarnemingen in D23. Kijk hier naar plantjes die je zelden, of misschien wel nooit, hebt gezien.


Nieuwsbrief
Er wordt onder actieve floristen een nieuwsbrief rondgestuurd. Verschenen nummers kunt u hieronder downloaden: