Contact

Website van FLORON-district 23
 
Districtscoördinator:

Jacques Rovers
Heusdenhoutseweg 48
4817 NC Breda

tel. 076-5875353
jarovers@ziggo.nl

Teamleden:

Johan van Laerhoven
Prof. Cobbenhagenlaan 434
5037 DJ Tilburg
tel. 06-33737970
thesnowfox@zonnet.nl

Rob Vereijken
Pironstraat 7
5041 GJ Tilburg
tel. 013-5438841
rob.vereijken@planet.nl

Anne Marie Beeke
Kastanjegaard 1
5051 XS  Goirle
tel. 06-30409583
annemariebeeke@gmail.com


Plantenwerkgroepen:

Plantenwerkgroep KNNV Breda
Coördinator: Jacques Rovers
jarovers@ziggo.nl
076-5875353
Werkgebied: Gebieden tussen Breda en Gilze Rijen en van Biesbosch tot Baarle-Nassau
Actieve leden: 15 personen


KNNV Plantenwerkgroep afd. Tilburg

Coördinator: Loes van Gorp, coördinator
loesvangorp@gmail.com
0652156124
Werkgebied: Omgeving Tilburg
Actieve leden: 20 personen


Plantengroep Natuurvereniging Mark en Leij

Coördinator: K. van Dueren den Hollander
karin_dueren@hotmail.com
Werkgebied: Rondom Chaam, Baarle Nassau
Actieve leden: 7-10 personen


Plantenwerkgroep IVN De Waerdman (Waalwijk)

Coördinator: Theo Boonmann
mariannico@planet.nl
Werkgebied: Regio Waalwijk
Actieve leden: 12 personen

Activiteiten D23

donderdag 31 mei tot zondag 3 juni

Van donderdag 31 mei t/m zondag 3 juni 2018 organiseert Floron Noord-Brabant Baronie een lang weekeinde in Midden-Brabant om de planten op en nabij de Naad van Brabant gezamenlijk in kaart te brengen. Alle geïnteresseerde floristen zijn van harte welkom.

Verblijfplaats is natuurkampeerterrein De Duiventoren (http://www.deduiventoren.nl) aan de Steenovensebaan 27 te Dorst (gemeente Oosterhout). Hier is ruimte voor het opzetten van een tent of het plaatsen van een camper of kleine caravan.
Wil je liever slapen in een echt bed? Dat kan ook: tot 1 februari zijn vier twee-persoons houten tenten gereserveerd en een vier-persoons houten tent. Als je daarvan gebruik wilt maken laat het dan tijdig weten (in elk geval vóór 1 februari). We verwachten hiervoor veel belangstelling.
In de naaste omgeving zijn meerdere B & B beschikbaar (graag zelf regelen).

Uitgangspunt van het kamp is om zoveel mogelijk alles zelf te doen (dus zelf inkopen, zelf koken). Op 2 juni (nog nader af te spreken) is er de mogelijkheid voor een gezamenlijke maaltijd.

De kosten voor de accommodatie kun je vinden op de website van de natuurcamping http://www.deduiventoren.nl.

Voor algemene kosten (plaatsing tent, koffie/thee e.d.) brengen we aan alle deelnemers – zowel camping-, als dag-gasten – € 1,50 per persoon per dag in rekening. De kosten voor tenten/campers en caravans en houten tenten op de natuurcamping wordt door de organisatie van het kamp geïnd. De B & B buiten de minicamping dient rechtstreeks met de B & B-eigenaar afgerekend te worden.

Aanmelden kan vanaf nu tot 1 mei 2018  met dit aanmeldformulier op de website (reservering houten tenten tot uiterlijk 1 februari!). Bevestiging en nadere informatie volgt ongeveer een maand voor aanvang van het kamp.

Voor uitgebreide informatie zie: http://www.floronnoordbrabantbaronie.nl/floronkamp-2018/

Het organiserend comité Floron Noord-Brabant Baronie
Jacques Rovers, Anne Marie Beeke, Johan van Laerhoven, Rob VereijkenFLORON District 23 - Noord-Brabant Baronie

Organisatie

Veel van het inventarisatiewerk vindt plaats via de plantenwerkgroepen van de natuurverenigingen. Daarnaast leveren meerdere floristen, via streeplijsten of individuele meldingen een bijdrage aan het in beeld brengen van de flora in dit district. Er is een nauwe samenwerking met de in de regio aanwezige natuurbeherende organisaties. Er is samenwerking met plantenwerkgroepen van KNNV-afd. Breda, Heemkundekring Baarle-Nassau, natuurvereniging Mark en Leij. Verder leden van KNNV afdeling Tilburg en natuurvereniging Altenatuur.

Karakteristiek

Het district ligt globaal tussen Breda aan de westzijde (grens A16) en Berkel-Enschot/Hilvarenbeek aan de oostzijde. In het noorden is de grens ter hoogte van Werkendam/Zuilichem, in het zuiden vormt de Belgische grens met plaatsen als Baarle-Nassau en Hooge en Lage Mierde de afscheiding. Het noordelijk gedeelte behoort tot het Fluviatiel district met in het noordwesten het Nationaal Park de Biesbosch. Ten oosten hiervan ligt een rivierenlandschap tussen de Afgedamde Maas en de Bergsche Maas met kleine natuurgebieden. Tussen Terheijden en Sprang-Capelle, op de grens van klei en zand, bevindt zich de "Naad van Brabant", een kwelgebied dat ook nu nog een bijzondere flora herbergt. Het zuiden behoort tot het Pleistoceen district met beekdalen, afgewisseld met meestal droge en soms vochtige bossen, heide en veelal kleine vennen. Tot het urbane district behoren Breda en Tilburg, beide steden zijn rijk aan "nieuwere" soorten.Knolsteenbreek komt op diverse plaatsen in het district voor.Gevlamde fijnstraal, vaak te zien in het “stenige” gebied van de steden.

 

Bijzondere waarnemingen
Doordat het internet tegenwoordig overal voor gebruikt kan worden hebben we als district een eigen stukje aangemaakt op de website van waarneming.nl. Hierin staan alle plantenwaarnemingen in D23. Kijk hier naar plantjes die je zelden, of misschien wel nooit, hebt gezien.


Nieuwsbrief
Er wordt onder actieve floristen een nieuwsbrief rondgestuurd. Verschenen nummers kunt u hieronder downloaden: