Contact

Districtscoördinator:

Peter Wetzels
Diemzigt 39
1111 TX Diemen
tel. 020-6928352
floronamsterdam@gmail.com
www.floronamsterdam.nl

Teamleden:

Claud Biemans
Ton Denters

Activiteiten D14

donderdag 15 juni tot maandag 19 juni

Het kamp vindt plaats van donderdag 15 tot en met maandag 19 juni 2017. Het is een zelfverzorgende kamp. Dus zelf je eten verzorgen. We staan op Camping Het Amsterdamse Bos in het zuidpuntje van het Amsterdamse Bos bij Bovenkerk, zie www.campingamsterdamsebos.nl. De camping heeft een kleine winkel. Er zijn 10 supermarkten binnen vijf kilometer van de camping. We krijgen een eigen veldje op de camping. De kosten zijn nog niet bekend maar zullen ongeveer  € 11 per persoon per nacht bedragen.
Op de camping zijn ook huisjes te huur. De huisjes kunnen niet gereserveerd worden, maar moeten bij boeken meteen worden betaald. Boeken moet je zelf doen. Let op: zet bij de boeking achter je achternaam (Floron). Je krijgt dan een huisje dicht bij de groep. Het boeken van huisjes kan vanaf eind september begin oktober als de tarieven van 2017 bekend zijn. Het wordt aanbevolen niet te lang te wachten met boeken.
Je kan ook deelnemen zonder overnachting: je volgt dan alleen het dagprogramma en eventueel de avondexcursie.

Opgave: Als je wilt komen (ook de huisjesboekers) dan graag een mail sturen naar floronamsterdam@gmail.com met de volgende gegevens:
- Naam of namen
- Mailadres
- Woonplaats
- Dagen van deelname (do / vr / za / zo / ma)
- Tent / caravan / huisje / dagprogramma zonder overnachting
- Kom je met een auto (ja / nee), en zo ja hoeveel personen kun je vervoeren

Programma: Het programma is als volgt:

  • Donderdag 15 juni: Strepen in Schiphol-Rijk, Aalsmeer en Bovenkerk.
  • Vrijdag 16 juni: Overdag strepen in Zaanstad.  Avondexcursie naar de Westelijke Eilanden, het Stenen Hoofd en Westerdok. Schubvaren, Zandwolfsmelk en Zwartsteel zijn hier de absolute toppers.
  • Zaterdag 17 juni: Strepen in het Westelijk Havengebied: van Ruigoord tot de Brettenzone. Avondexcursie naar de Oostelijke Eilanden: Javakade, KNSM-eiland en Veemkade. Naast de kademuren met een schitterende varenvegetatie staat een grote groeiplaats van Klein fakkelgras en een grote groeiplaats van Slanke naaldaar op het programma.
  • Zondag 18 juni: Kilometerhokken inventariseren in de 19e -eeuwse wijken en twee hokken in hartje Amsterdam (te bereiken vanuit Amsterdam-Noord). Onder voorbehoud een avondexcursie naar de Indische Buurt. Kamilleknopje en Liggende majer zijn de aanleiding.
  • Maandag 19 juni: Kilometerhokken inventariseren in Lijnden, Badhoevedorp en Nieuw-Sloten.

  zondag 20 augustus

Aan de voet van de kantoortorens van de Amsterdamse zuidas is het goed zoeken naar enig groen. Maar kilometerhok 119-483 omvat meer. Een begraafplaats, restanten van een botanische tuin en idem van sportparken. Ruige groenstroken langs de taluds van de snelweg en stukjes woonwijken. Zelfs zijn er nog overhoekjes die ontsnappen aan de poetswoede. We gaan na of de tientallen jaren van bouwactiviteiten in de buurt terug te vinden zijn in de samenstelling van de vegetatie. De excursie duurt tot 16:00. De excursie is ook voor beginnende inventariseerders. Basiskennis van de flora is vereist. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte).
 
Verzamelen: 10:30 Hoek Parnassusweg en Fred Roeskestraat bij de Bagels & Beans. Dit is 300 meter lopen vanaf station Amsterdam-Zuid. (Coördinaten 119.62 - 483.86)  Parkeren in de buurt is zondags gratis.
Aanmelden en info:
 Aanmelden (niet verplicht) bij de excursieleider Peter Wetzels (floronamsterdam@gmail.com). Zet in de titel "Aanmelding excursie Zuidas".


zondag 3 september

Kilometerhok 126-483 is de laatste 20 jaar sterk veranderd. Een oude spoordijk, moerasland, en een industrieterrein zijn verdwenen. Gebleven zijn een nieuwe spoordijk, een vooroorlogse woonwijk, een klein stukje veenweide, sportparken, een jaren 80 buurt, een begraafplaats en spoorbegeleidende volkstuinen. Nog in aanbouw is een nieuwbouwwijk.  Deze excursie is een herhaling van die van 14 mei. De excursie duurt tot 16:00. Deze excursie is ook geschikt voor beginnende inventariseerders. Basiskennis van de flora is vereist. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte).
 
Verzamelen: 10:30 Muiderstraatweg bij het eindpunt van tramlijn 9.(Coördinaten 126.54 -483.28)  Parkeren kan aan de andere kant van het spoor.
Aanmelden en info: Aanmelden (niet verplicht) bij de excursieleider Peter Wetzels (floronamsterdam@gmail.com). Zet in de titel "Aanmelding excursie Diemen Centrum deel 2".zondag 17 september

Kilometerhok 127-478 bestaat uit nieuwbouw uit de jaren 80 van de vorige eeuw op de rand van het veenweidegebied. Monotone laagbouw met veel groenstroken. In de aangrenzende hokken zijn niettemin onlangs aardige soorten gevonden. De streepexcursie is bij uitstek geschikt voor beginners. In het najaar ligt de nadruk meer op algemene soorten die vaak het hele jaar goed herkenbaar zijn. Maar er is altijd kans op nieuwkomers die vaak juist in het najaar bloeien. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte).

Verzamelen: 10:30 Wethouder de Roosplein aan de zuidoostkant van Metrostation Gein (Coördinaten 127.89 - 478.74)
Aanmelden en info: Aanmelden (niet verplicht) bij de excursieleider  Peter Wetzels (floronamsterdam@gmail.com). Zet in de titel "Aanmelding excursie Wijk Gein".


footer

FLORON District 14 - Groot-Amsterdam

Organisatie

In het district zijn een aantal groepen actief: de plantenwerkgroep KNNV-Amsterdam, één groep in Zaandam en één in Uithoorn. Verder zijn er diverse enthousiaste eenlingen in het centrum van Amsterdam en in Amsterdam-Zuidoost. Er is een nieuwsbrief die één keer per jaar verschijnt. Ook verzorgt Ton Denters één keer per jaar een overzicht van bijzondere plantenvondsten.

Karakteristiek

De
 in het district centraal gelegen agglomeratie Amsterdam met zijn buurgemeenten is het meest opvallend. De oude binnenstad van Amsterdam, de groene buitenwijken van Amsterdam met Amstelveen en Diemen, de industrieterreinen en de havens van Amsterdam en Zaandam vormen een duidelijk voorbeeld van het Urbane district. Het gelede karakter van de bebouwing levert een eindeloze hoeveelheid aan 'rafelranden' met vele botanische verassingen.

In het noorden ligt het licht brakke veenweidegebied: Waterland, 't Twiske en de vaarpolders in de Zaanstreek. Met aan het noordelijk randje net nog oude zeeklei van de Purmer.

Het westen bestaat uit de Haarlemmermeerpolder: goeddeels Schiphol en de opgespoten zandterreinen van het westelijk haven gebied.

Het zuiden en het oosten omvat het noordelijk deel van het Utrechts-Hollands plassen gebied zoals de Vinkeveense, de Loosdrechtse en de Ankeveense plassen. En natuurlijk het Naardermeer.

De oostrand maakt het district nog eens gevarieerder met de zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug. Natuurbouw levert hier kleine juweeltjes zoals Laegieskamp, Cruysbergen en Crailoo.

Lezenswaardig
De muurflora van Noord-Holland (nieuwsbericht)